Proti pražskému rivalovi se totiž brněnský záložník Pavel Mezlík vzepjal k životnímu výkonu, který podpořil úvodní brankou utkání. Ta přispěla k euforickému triumfu domácích, kteří porazili letenského soupeře v první lize po dlouhých pěti letech. „Cítím se super. Vítězství řadím hodně vysoko. Včerejšek jsem si pořádně užil," těší devětadvacetiletého Mezlíka vítězství 3:2.

Když jste se ráno probudil, nepřemýšlel jste, jestli to nebyl jen hezký sen?

(Smích) To ani ne. Moc dobře jsem věděl, že to byla super realita.

Cítíte ještě teď vítěznou euforii?

Rozhodně. Pořád nad zápasem přemýšlím. Přehrávám si ho, co bylo dobré a co se ještě dalo zlepšit. Ale za pár dní hrajeme další utkání, takže se na něj musíme nachystat a zodpovědně dohrát sezonu.

Co pro vás znamená porazit Spartu?

Super zážitek. Nikdo to nečekal. Venku u nich je to kolikrát kolotoč, ale doma se s nimi vždy dá hrát a zrovna včera jsme se do tohoto okamžiku trefili. Šli jsme vítězství naproti, což bylo důležité.

Nehrál soupeř dobře?

Hráči mohli utkání trochu podcenit, nebo si mysleli, že jim bude na nás stačit jen průměrný výkon. Ale my jsme se na ně dobře připravili a nachystali. I když ke konci jsme měli ještě honičku, abychom výsledek udrželi. Ale jinak to bylo super.

Projevovalo se na Pražanech, že nutně potřebovali zvítězit v boji o titul?

V hlavě určitě měli, že proti nám musí brát tři body.

Napomohl brněnskému triumfu i nejlepší výkon Zbrojovky v sezoně?

Hráli jsme určitě nejlépe, co jsem tady zažil (přišel na jaře 2012 – pozn. red.).

A vy jste se cítil jak? Na hřišti jste téměř létal…

Už před zápasem jsem se cítil super. Při utkání jsem si neustále opakoval: Musíš furt běhat, musíš furt běhat. Docela se mi to dařilo naplňovat, takže jsem byl vždycky o krok vepředu před obránci, což je pro útočníka nejdůležitější. Vycházelo mi všechno a to mě nakoplo. Také mi pomohlo, že jsem nastoupil uprostřed zálohy, takže jsem si pro míče nabíhal doleva i doprava. Doteď jsem přitom hrával spíš na kraji, kde ke mně balóny nechodily, zatímco teď jsem měl na hřišti volnost. Cítil jsem se skvěle.

Oslavili jste vítězství pořádně?

Po zápase jsem si zakřičeli, jak je náš zvyk. Pak jsme si byli na chvíli společně sednout a rozebírali jsme zápas. Jelikož moc nepiju alkohol, v pohodě jsem oslavu strávil.

Pro fanoušky znamená Sparta arcirivala. Jak toto utkání bere brněnská kabina?

Nějakou větší rivalitu proti hráčům necítíme. Je to dané spíš klubem. Na takový zápas se ani nemusíte motivovat, protože každý ví, proti komu hraje a co jde. Utkání proti Spartě jsou vždy nejprestižnější, i když Plzeň teď hraje lépe.

Západočechům jste vítězstvím výrazně pomohli v honbě za titulem. Dorazila z Plzně i nějaká gratulace?

Švanci (Petr Švancara – pozn. red.) si myslím psal s Davidem Limberským. Trochu jsem jim pomohli, ale oni si titul vyhráli sami. My už jsme přispěli jen tím, že si ho mohou v následujících kolech v klidu pojistit.

Podobně je na tom i Zbrojovka, která se definitivně zachránila.

Přesně. Chceme soutěž už jen slušně dokončit. Můžeme odbourat stres, takže se bude hrát líp. Nemusíme se už strachovat o udržení.

Užijete si o to víc i oslavy stoletého výročí klubu?

Určitě. Já to ale zas tak neprožívám. Spíš se těším na dovolenou, až na měsíc konečně vypnu. Járo bylo náročné, ze začátku se nám nedařilo, koupali jsme se ve špatných výkonech a až teď jsme se zvedli. Už chci volno. (úsměv)