V minulém ročníku slavilo zlaté medaile Brno, Blanensko skončilo těsně o bod druhé. „Zápasy s Blanenskem mám rád, považuji naše vzájemná utkání za derby. Vždy je k vidění vynikající malý fotbal, borci obou výběrů se mezi sebou dobře znají, zápasy jsou vyhecované, ale vedené v duchu fair play,“ těší se brněnský trenér Zdeněk Táborský.

V uplynulém ročníku Blanensko jako jediné obralo pozdějšího mistra o body. Na podzim doma padlo 4:5 až po pokutových kopech, v Brně pak vyhrálo 4:2. „Vnímáme zdravou rivalitu mezi námi a utkání jako derby. Opět se musíme na mužstvo Brna dobře připravit a pokud zopakujeme takový výkon jako na jaře, věřím, že z Brna nějaké body odvezeme,“ vyhlíží bitvu blanenský kouč Petr Dolníček.

Podle něj rozhodne úvodní branka. „Myslím si, že obě mužstva mají kvalitní hráče. V zápase bude velmi důležité jít do vedení. Věřím, že to bude útočné a pro diváka pohledné utkání se spoustou šancí,“ přemítá Dolníček.

Blanensko si v nové sezoně zvyká na hru bez dvou stěžejních hráčů Davida Kršky a Jana Koudelky, kteří podepsali profesionální smlouvy v Brně, respektive v Prostějově. „Oslabení o Davida a Honzu na naší taktice nic nezmění, chceme být v utkání aktivní a hrát svůj styl malého fotbalu. Je třeba ale upozornit, že Blanensko má kromě famózního kanonýra Paděca (Ondřej Paděra – pozn. red.) i spoustu dalších vynikajících hráčů a velmi silný tým. Svědčí o tom, že naši hosté zatím, stejně jako my, neztratili žádný bod. Tato bilance obou mužstev je ta nejlepší pozvánka na náš pondělní vzájemný špíl,“ láká příznivce Táborský.

Blanensko vyhrálo oba dosavadní zápasy sezony a patří mu třetí příčka. Po domácí výhře 10:3 zvítězilo v Pardubicích 6:3. „V Pardubicích nám vyšel začátek utkání. V patnácté minutě jsme již vedli 3:0, což nám vyhovovalo a celý zbytek utkání jsme měli pod kontrolou,“ říká Dolníček.

Brno už má za sebou tři vítězství ve třech utkáních a patří mu druhá příčka o skóre za Prahou, která ovšem odehrála už čtyři duely a v Brně padla 0:4. V posledním duelu obhájce titulu zvítězil v Mostě 4:3. „Utkání bylo v této sezoně zatím nejtěžší. Sice jsme vedli už 3:0, ale domácí dokázali za šest minut srovnat. Oba mančafty se v závěru snažily strhnout vítězství na svoji stranu, domácí David Macko nastřelil tyč, ale nakonec rozhodl o výhře náš David Macko poté, co dorazil míč do prázdné branky, když se pokračovalo ve hře po faulu na Milana Klimeše v pokutovém území. Celé utkání byl k vidění výborný malý fotbal, hrálo se nahoru dolů, šance byly na obou stranách. V domácím týmu mě zaujaly výkony Davida Macka a Ondřeje Bíra, který předvedl několik neuvěřitelných brankářských zákroků. Snad tedy náš výkon a vytvořené čisté šance, které nám vychytal, napomohou k jeho výkonu na mistrovství světa,“ připomíná Táborský říjnový světový turnaj v Austrálii.

Brněnský kouč ocenil, jak jeho svěřenci zvládli závěr náročného střetnutí. „Most hrál celé utkání s Bírasovou podporou, ten skvěle rozehrával balony a snad kromě jedné situace nám nedal možnost ohrozit jeho prázdnou branku. Těší mě ale, že jsme při soupeřově dlouhodobé power play nedostali žádný gól, protože Most skóroval po jiných herních situacích: po odraženém míči z přímého kopu, po brejku, který jsme nedokázali zachytit, a po doklepnutí zblízka po skvělé Mackově přihrávce mezi našimi třemi hráči. Moji kluci podali bojovný kolektivní výkon, řekl bych, že tentokrát nikdo nepředvedl nějaký výrazný individuální nadstandard, ale všichni makali jeden za druhého, nepoložilo nás ani vyrovnání domácích dvanáct minut před koncem. Nakonec jsme pro nás urvali těsnou výhru a tři super body z dalekého výjezdu. Cesta zpět byla velmi dlouhá a také velmi veselá,“ usmívá se Táborský.