Ve dvou předchozích sezonách byl celkem pravidelný člen úvodní jedenáctky. „V mistrovské sezoně nám trenér Masopust týden před začátkem jarní části řekl sestavu a moje jméno v ní nechybělo. Jenomže krátce potom jsem si utrhl stehenní sval a byl jsem měsíc úplně mimo hru. Když jsem se uzdravil, už bylo hodně těžké se do sestavy dostat, protože na mém místě pravého křídla se skvěle rozehrál mladý Petr Janečka," poukazuje na nepřízeň osudu Bureš.

Nakonec k titulu přispěl pouze v podzimní části sezony, kdy při sedmi střídáních odehrál celkem 123 minuty. Vstřelil i jednu branku, když v devátém kole před 40 tisíci diváky na stadionu Za Lužánkami pečetil výhru 5:2 nad pražskou Slavií.

Ve Zbrojovce hrával už od žáků a v mládežnických kategoriích patřil vždy k nejlepším. „Od šestnácti jsem byl v reprezentaci, v osmnácti jsem si zahrál na turnaji UEFA, což bylo vlastně dnešní mistrovství Evropy juniorů. A v té době už jsem byl v ligovém kádru Zbrojovky," vzpomíná Bureš, jenž se prosadil do A týmu v devatenácti letech. V roce 1975 byl člen reprezentační jedenadvacítky, v jejímž dresu odehrál několik přátelských utkání i oficiální duel v maďarském Veszprému, když se v jednom týmu setkal například s Ladislavem Vízkem.

V té době si určitě myslel, že se jeho ligová bilance zastaví na mnohem vyšších číslech, než je 59 zápasů a pět vstřelených branek. „Měl jsem každopádně vyšší ambice. Byl jsem v jedenadvacítce a postupně naskakoval do ligy jako jeden z nejmladších. Poslední sezonu za trenéra Hav-ránka i ze začátku u Masopusta jsem pravidelně hrával. Měl jsem ale hodně smůlu na zranění, nejvážnější byly dvě operace kolena," vysvětluje nízké hodnoty u svých individuálních statistik.

Asi nejlepší ligový zápas odehrál „Burda" na podzim 1976, když se jedním gólem a dvěma přihrávkami výrazně zasloužil o výhru Zbrojovky nad Baníkem Ostrava 3:1. Po zisku titulu odešel na vojnu do druholigové Dukly Tachov a po návratu stihl ve Zbrojovce už jen pět prvoligových startů v sezoně 1980/1981. Potom odešel do Zlína, tehdejšího Gott-waldova, s nímž vybojoval postup do druhé ligy. Tam se pak znovu potkal s bývalým brněnským spoluhráčem Karlem Kroupou.

Po dvou druholigových sezonách se přesunul do Drnovic. „S Honzou Gottvaldem jsem zažil tři postupy. Ten poslední byl do třetí ligy, pak už jsem skončil," říká k závěru své kariéry, kdy byl u zrodu velkého drnovického zázraku, který se později zastavil až v pohárové Evropě. Později se Bureš angažoval i jako trenér v nižších soutěžích, například v Otrokovicích, Kohoutovicích nebo Rájci-Jestřebí. A vedle toho také učil tělocvik a zeměpis na základní škole v Herčíkově ulici.

Miroslav Bureš

Narozen: 3. února 1955 v Brně.

Hráčská kariéra: Zbrojovka Brno, VTJ Tachov, TJ Gottwaldov, TJ Gera Drnovice.

1. liga: 59 zápasů/5 gólů (1975-1981, vše Zbrojovka Brno).

Reprezentace: U21 1 zápas (1975).

Největší úspěch: mistr ligy 1978.

Oblíbený post: pravé křídlo.

Přezdívka: Burda.

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Úterý 22. ledna: Libor Došel st.

Středa 23. ledna: Tomáš Došek

ANTONÍN ZABLOUDIL