Navíc šanci v juniorce či třetiligové farmě v Líšni už dostane dvacetiletá naděje Pavel Halouska. „Máme čtyři gólmany a řešení tohoto postu ve Zbrojovce snad nebude problém," doufá majitel klubu Václav Bartoněk.

Roli dvojky za Melichárkem bude v nadcházející sezoně zastávat Martin Doležal, který jaro strávil v třetiligové Třebíči. „Dušan je kvalitní gólman, který to má v hlavě srovnané, vyzařuje z něj klid. Pro mě je samozřejmě důležité, abych měl zápasovou praxi, takže se s mladými gólmany budeme střídat v juniorce a farmě v Líšni," předpokládá čtyřiatřicetiletý Doležal.

O deset let mladší Hladký nepustil do brněnské branky nikoho sezonu a půl, ale po úvodním jarním kole jej vystřídal Melichárek a půlrok na lavičce mu stačil. „Naše priorita je, aby se v novém prostředí vychytal a měl maximální zápasovou zátěž. Liberecký sportovní úsek jej vehementně chtěl," popisuje Bartoněk.

Vidina Evropy

Hladký koketoval se Slovanem Bratislava či Zlínem, stály o něj polské kluby a Bohemians 1905. Nakonec zamířil do Liberce. „Rozhodl jsem se pro něj kvůli sportovní stránce, hraje evropské poháry. Také Pepa Šural mi Liberec doporučoval. Říkal mi, že se jedná o příjemný rodinný klub," líčí Hladký.

Patrně bude ve Slovanu krýt záda Lukáši Hroššovi, ale Slovan získal na hostování také brankáře jedenadvacítky Tomáše Koubka. „Na rozdíl od něj je v Hladkého smlouvě opce, takže Liberec jej může zušlechťovat nejen pro Zbrojovku, ale případně i pro sebe," porovnává šance mladíků na místo v brance Bartoněk.

Po sezoně se oba kluby dohodnou, zda uplatní opci na přestup. Hladký v nejvyšší soutěži odchytal 42 utkání. „Pro Vencu to není vůbec ideální pozice, ztížil mu ji příchod Koubka. Asi by pro něj bylo lepší, kdyby skousl roli dvojky v Brně a počkal si na šanci za Melichárkem," upozorňuje gólman mistrovské Zbrojovky ze sezony 1977/1978 Josef Hron.

To Veselý má ve smlouvě se Znojmem zakotvené, že musí odchytat většinu utkání. „Pro Vlastu je to super. Když se mu bude dařit, má velkou šanci, aby odchytal celou sezonu, a může tuto roli zvládnout," dodává Hron.

Doležal podepsal se Zbrojovkou novou roční smlouvu a bude se zároveň starat o mladé gólmany. „Nebral jsem angažmá v Třebíči tak, že velký fotbal balím. Měl jsem obrovskou výhodu, že jsem stále v Brně trénoval a navíc každý týden chytal. Dostal jsem další nabídky, ale v Brně jsem doma," doplňuje brankář.