S jakými vyhlídkami vstupujete do nového ročníku?

Jsem přesvědčený, že mužstvo má lepší výkonnost než v jarní části minulé sezony. Zvýšila se nám kvalita v útoku příchodem Řezníčka. Pracujeme i na změně způsobu hry. Moje slova však musí potvrdit až ligová utkání.

Kde vidíte příčinu, že jste na soustředění v Rakousku neskórovali?

Hráli jsme s kvalitními soupeři i z německé Bundesligy. Musíme proti nim využít šance. Například pokud by měl s Brémami Jakub Řezníček lepší první kontakt s míčem, dostane se za obranu a jde sám na branku. Jde o herní činnosti jednotlivce, kde se ukázal největší rozdíl oproti soupeřům. Doba na sehrání v ofenzivní fázi byla vcelku krátká a soupeři nám toho příliš nedovolovali.

Jak se vám jevil Řezníček?

Berme v potaz, že Jakub měl půlroční výpadek. Ve Spartě nastoupil jen dvakrát od začátku a k nám přišel deset dní před ligou. Určitě se rychle zapracuje. Jestliže nám pomůže střelec, který dá devět gólů, jako v Příbrami, projeví se to i na bodovém zisku týmu.

Počítáte s ním do základní sestavy i přes zmíněný výpadek?

Počítám s ním od začátku. Nejlepší jsou pro něho utkání, aby se vrátil zpět. Nepomůže mu, když bude sedět na lavičce nebo hrát dvacet třicet minut. Uvidíme, jak vydrží kondičně. Věřím, že bude platná posila mužstva, i kdyby neodehrál celý zápas.

V Rakousku jste dostali branky především ze standardních situací. Jak hodnotíte obranu?

Při standardních situacích jsme propadli, v lize se to nesmí opakovat. Mimo standardky jsem s obrannou hrou celkem spokojený. Obdrželi jsme s kvalitními soupeři jen jeden gól ze hry.

Čeká vás oslabený Baník Ostrava bez Milana Baroše. Jak vidíte sobotní duel?

Nerad mužstva předem odepisuji. Ze svých zkušeností vím, že se to nevyplácí. Poslední přípravný zápas je pro Baník varování. My jsme také generálku prohráli, i když trochu jiným způsobem. Na Baník se maximálně koncentrujeme.

O sestavě už máte jasno?

Pořád jsou tři dny do ligy, snad se nic nestane. I přes pár otazníků mám minimálně na devíti postech jasno.

Vstup do jarní části proti pražské Dukle se nepovedl. Připomínáte hráčům, aby se v úvodu ligy prezentovali aktivněji?

Doteď jsem nepřišel na to, proč nám proti Dukle odešlo zakládání útoku a hráči znervóznili. Ale už bych se k tomu nevracel. Aktivně jsme hráli v určitých částech i s Brémami. Vždy se jedná o součinnost hráčů, nemůže presovat jeden hráč. Je jasné, že chceme s Baníkem začít aktivně a nedovolit soupeři, aby se dostal do hry.

PETR MUSIL