Ovlivňuje ji slabší forma klubů s tradičně největším diváckým zázemím, ale i bojkot fanoušků a nedostatečná kapacita některých stadionů.

Úplný začátek sezony vypadal z hlediska počtu diváků tragicky. První dvě kola mívají obvykle vysokou návštěvnost, jenže tentokrát na ně přišlo v průměru jen 4759 diváků. Málem tak padl negativní rekord, jen v korupční aférou poznamenané sezoně 2004/05 to bylo ještě o 137 diváků méně. Pak začal zájem mírně stoupat, ale průměr 5023 je šestý nejnižší v historii samostatné české ligy.

Nejnavštěvovanější týmy posledních sezon, tedy Sparta, Slavia a Ostrava zatím zůstávají svými výkony za očekáváním. Zvláště výrazný pokles zaznamenaly návštěvy na Bazalech, kde proti loňsku chybí na každém zápase dva a půl tisíce diváků a výkony Baníku zatím neslibují obrat k lepšímu.

Podobně je na tom Slavia, které v úvodu sezony ublížil bojkot fanoušků, kteří se nechtěli smířit s tím, že se o stadion musejí dělit s Bohemians 1905. Stěhování do Edenu velmi negativně dopadlo na příznivce "klokanů", jichž ve srovnání s minulým ročníkem chodí na domácí zápasy jen něco málo víc než polovina. Horší návštěvu má už jen brněnská Zbrojovka.

Na druhé straně oba ligoví nováčci průměr zvedají. Hradec Králové má šestitisícové hlediště prakticky pořád vyprodáno a i Ústí nad Labem má v teplickém exilu podstatně vyšší návštěvy, než jaké měli střížkovští Bohemians a Kladno v předchozí sezoně.

Právě Hradec Králové by mohl návštěvnost ještě výrazně pozvednout, ale na jeho stadion se oficiálně víc než šest tisíc diváků nevejde. Přitom na zápasech se Spartou a Slavií jich tam podle odhadů byl přinejmenším dvojnásobek. Podobný problém začíná mít Plzeň, kterou po úspěšném vstupu do sezony zachvátila euforie a při nedělním zápase s Ústím nebylo ve více než sedmitisícovém hledišti ani jedno volné místo.

Ani jinde se neobjevují zcela prázdné tribuny, ještě nikde neklesla návštěva pod hranici dvou tisíc a jen sedmkrát ze 64 zápasů přišlo méně než tři tisíce diváků.

V průměru horší návštěvnost než v předchozích letech má i druhá liga. Po sedmi kolech na její zápasy dorazilo 64.969 diváků, což dává průměr 1181 na zápas. To je nejhorší výsledek od roku 2005 a o necelé tři stovky méně, než kolik chodilo v úvodu předešlých sezon.

Návštěvnost řady druholigových týmů by hravě překonaly kluby z nižších soutěží. Na třetiligovou Opavu chodilo v úvodu sezony v průměru 1150 diváků, podobně je na tom divizní rezerva Bohemians 1905. Vůbec nejvyšší návštěvou mimo profesionální fotbal se může pochlubit divizní derby mezi Roudnicí a Brozany, které přilákalo 1380 diváků.