S nebezpečnou ofenzivní zbraní přijede v pátek Baník do Brna. Zbrojovka se mu postaví od šesti hodin večer. „Baroš je jednoznačně nadstandardní fotbalista," má jasno brněnský trenér Václav Kotal.

Ostravský útočník doléčil vážné zranění kolena a v obou jarních duelech nastoupil v základní sestavě. Jeho gól znamenal cennou domácí remízu 1:1 s pražskou Spartu. „Baroš si dokáže poradit jeden na jedno, hlavně v pokutovém území si na to musíme dát pozor. Nejlepší zbraň je ho tam vůbec nepustit," ví Kotal.

Na rychlonohého forvarda, který v 93 utkáních za reprezentaci nastřílel 41 branek, platí důraz. „Nesmíme ho s míčem nechat otočit, zkusíme mu hru trochu otrávit. Nemůžeme ho pouštět do zakončení, potom bývá dost nebezpečný," uvědomuje si brněnský záložník Radek Buchta.

Pět kol bez výhry

Na stadion v Srbské ulici dorazí devátý celek soutěže, který už pět kol čeká na vítězství. Remíza se Spartou ovšem Baník nabudila. „Jedeme do Brna vyhrát, i když tam jsou vždy těžké zápasy," povídá ostravský záložník Martin Foltýn.

Jedenáctá Zbrojovka sice z posledních pěti domácích duelů čtyři prohrála, ale v sobotu si dovezla vítězství 3:1 z Českých Budějovic. „Baník podal výborný výkon proti Spartě a má navzdory odchodům ambiciózní tým. Kvalitu soupeře respektujeme, doma však chceme být úspěšní. Další domácí ztrátu si nemůžeme dovolit," říká Kotal.

Zbrojovce pomohlo na jihu Čech zařazení zkušených fotbalistů a vítězná sestava se patrně nezmění. Od svých svěřenců očekává Kotal odvážnější vystoupení než při předchozí domácí porážce 0:1 s pražskou Duklou. „Psychika dělá strašně moc a musíte mít hráče, kteří dokáží sebevědomí v zápase, ne jen tak mluví," podotýká Kotal.

Brno vyhrálo jediný z posledních devíti vzájemných duelů s Baníkem. „Je pro nás výzva i závazek zopakovat výkon se Spartou a udělat z něj výkonnost," tvrdí ostravský kouč Petr Frňka.