To není zrovna povzbudivá vizitka pro brněnskou ofenzivu před sobotním prvoligovým startem na hřišti pražské Slavie. „Určitě to musíme zlepšit, gólů dáváme málo," uznává brněnský ofenzivní záložník Lukáš Zoubele.

Na obhajobu týmu: na soustředění prohrál až v posledním zápase s druhým celkem bulharské ligy Levski Sofia vinou penalty 0:1. Přidal cennou bezbrankovou remízu s loňským účastníkem Ligy mistrů Ludogorcem Razgrad i srbským Voždovacem. „Ukázalo se, že když neproměníme šance, které si vypracujeme, musí naše největší zbraň být kvalitní obrana," podotýká brněnský kouč Václav Kotal.

Návrat snajpra

A co je podstatné, teprve až v posledních dvou střetnutích naskočil snajpr Jakub Řezníček, který vyléčil přetržené vazy v kotníku ze závěru podzimu. „Nejdůležitější zpráva je, že se uzdravil. Bez něho si to nedovedu představit," hlásí legendární kanonýr a mistr ligy se Zbrojovkou z roku 1978 Karel Kroupa starší.

Proti Razgradu odehrál robustní forvard poločas, proti Sofii už hodinu. „Jsem připravený, v pohodě, nic mě nebolí. Každým kolem to bude lepší," věří Řezníček.

Sedmadvacetiletý hráč přišel do Brna v létě a šest kol čekal na trefu. Potom jich do konce podzimu nasbíral osm a výrazně se podepsal pod podzimní sedmou příčku. „Doufám, že to tentokrát půjde od začátku. Není to o fyzičce, buď to v sobě mám, nebo ne. Záleží, jak funguje mančaft. Musíme se dostávat do šancí. Když si je vypracujeme, budu je proměňovat. Jestliže se budeme plácat vzadu, odkopávat balony a nebudou centry, není z čeho dávat góly," upozorňuje důrazný útočník.

S tím pomůže také uzdravený Zoubele, který se s Řezníčkem potkal v brněnském dresu v lize na hřišti jen třikrát. „Vím, co Řízek potřebuje, to je hodně centrů, aby měl dobrý servis na zakončení. Víme to všichni a snažíme se ho zásobovat, protože jde vyloženě o vápnového hráče, tam je zabiják," líčí Zoubele.

Brněnský útok si v závěru podzimu na spolupráci s kanonýrem zvykl. Na jaře chtějí pokračovat. „Věřím, že to bude šlapat. Máme dost bodů, není důvod mít hlavy dole, můžeme si dovolit," burcuje Řezníček.

Svou gólovou metu prozradit nechce a netipoval ani Kroupa. „Ježíšmarjá, to nevím, ale soupeři na něho určitě upřou daleko větší pozornost než na podzim," sděluje bývalý reprezentant a Fotbalista roku 1977. „Hráči jsou zdravotně v pořádku, což je plus, ale tříbodový systém je hrozně nebezpečný. Věřím, že nikdo z klubu vstup do ligy nepodcení," dodává Kroupa.

střecha bude hotová na Zlín Pod střechu na západní tribuně stadionu v Srbské ulici usednou brněnští fanoušci místo prvního jarního domácího utkání 20. února s Olomoucí až při následujícím střetnutí 6. března se Zlínem. „Mrzí mě, že jsme nestihli nachystat přívětivé prostředí pro diváky, ale nedalo se to technicky zvládnout dřív kvůli počasí," omlouval se předseda představenstva klubu Václav Bartoněk. Pro všechny s permanentkou na dotčené sektory H až O nachystal klub jednorázovou slevu sto korun pro nákup permanentní vstupenky na příští ročník. Vstup na duel s Olomoucí mají držitelé těchto permanentek zdarma do sektoru R.