Redaktoři Deníku Rovnost se v exkluzivním průzkumu obrátili na představitele osmadvaceti jihomoravských fotbalových klubů od druhé ligy až po krajský přebor s anketní otázkou, zda důvěřují rozhodčím. Na dotaz odpověděli zástupci celkem třiadvaceti klubů, přičemž osm z nich vyjádřilo sudím důvěru. „V určitých momentech nemám úplně jasno, ale chybu může udělat každý, takže v globálu rozhodčím věřím,“ prohlásil trenér Hodonína Pavol Švantner.

Pět představitelů klubů odvětilo, že rozhodčím nevěří vůbec. „V Sokolově nás zařízli, ztratili jsme dva body, kvůli nimž jsme sestoupili. Byli jsme velmi hrubě poškozeni jako někteří další,“ rozčiloval se Jiří Tunka, majitel a předseda fotbalistů 1. SC Znojmo, kteří po letech opouští druhou nejvyšší soutěž a zahrají si Moravskoslezskou fotbalovou ligu. Jeden ze zápasů, který rozhodl o jejich osud, byl i ten v Sokolově, jenž skončil remízou 2:2.

29. kolo: FNL: FK Baník Sokolov - 1. SC Znojmo 2:2
Fotbalisté Znojma po pěti zápasech bodovali. V Sokolově remizovali 2:2

Nejčastěji oslovení zástupci klubů především z divize a krajského přeboru uváděli, že rozhodčím ve své soutěži věří, ne tak arbitrům v celostátních ligách. „Konkrétně u nás v divizi si na rozhodčí nestěžujeme. Vidím tam ambiciozní kluky, kteří sice občas udělají chybu, ale nikdo nás letos vyloženě nezařízl. Když ale vidím věci, co se dějí ve vyšších soutěžích, nevěřím, že je všechno čisté,“ nabídl pohled sportovní manažer Sokola Lanžhot Jiří Bartoš.

Podobně reagoval také manažer Sokola Krumvíř hrající krajský přebor Josef Káňa. „Úroveň sudích v krajském přeboru se podle mě v uplynulé sezoně dokonce zvedla. Vážně. V celostátních soutěžích ale rozhodčím nevěřím,“ poznamenal manažer krumvířských fotbalistů.

Ilustrační foto.
Čekají nás tři dny jednání. O postup zájem máme, říká líšeňský předseda Hladiš

Předseda Slovanu Rosice Petr Čejka rovněž vyjádřil skepsi vůči sudím na celostátní úrovni. „V profesionálním fotbale se točí velké peníze. Tomu odpovídá obsazování a řízení zápasů. Na úrovni divize, krajského a okresního přeboru rozhodčím věříme,“ pronesl šéf v končící sezoně druhého týmu divize.

Z průzkumu zároveň vyplynulo, že zástupci klubů v nižších soutěžích mají většinou pro případné přehmaty rozhodčích pochopení. „Chyby rozhodčí na krajské úrovni samozřejmě dělají, což pramení nejspíš z toho, že jde o hodně mladé kluky. Nezaznamenal jsem ovšem, že by proti nám nebo naopak nám někdo z nich připískával,“ uvedl trenér mistrů krajského přeboru Startu Brno Libor Danihelka.

Jednou z výjimek byl názor předsedy fotbalistů Ivančic Jana Blatného. „Na krajské úrovni není většina zápasů řízena špatně, občas ale máme pocit, že rozhodčí nadržují brněnským klubům, takže jim nevěřím,“ namítal Blatný.

Odveta baráže o první ligu mezi 1. FK Příbram a Zbrojovka Brno.
Zoufalé a smutné. Bylo to přes čáru, říká bývalý sudí o baráži

Zástupci pěti klubů z osmadvaceti odmítli odpovědět, popřípadě se je nepovedlo zkontaktovat. „Nic říkat nebudu, už jednou se mi to nevyplatilo,“ zněl jeden z argumentů, proč neodpovídat.