Také jeho spoluhráči se střelecky chytají až po přestávce, v prvním poločase Sparta skórovala pouze dvakrát, ve druhém dvanáctkrát. „Nejvíc nebezpečná je Sparta v tom, že můžete čekat gólové překvapení od kohokoli, ať už je to Krejčí, Dočkal, Lafata, Kadeřábek či Brabec ze standardek," upozorňuje brněnský trenér Václav Kotal.

Aktivní hra Sparty ve druhém poločase rychle bere soupeřům síly. Toho využívá reprezentační útočník Lafata. „Jeho bránění je složitější, má výborný výběr místa, timing před nabíháním do šancí. Schová se za záda hráče, v pravý čas perfektně zanalyzuje situaci, umí se uvolnit a dostat do koncovky. Nesmíte ho prakticky spustit z očí," podotýká Kotal, jenž kanonýra vedl v Jablonci. „Musíme se snažit, aby se Sparta dostala co nejmíň do pokutového území, kde je jeho největší síla," dodává.

Síla v kombinaci

Třiatřicetiletý sparťanský střelec své přednosti využívá především ve velkém vápně, kde je takřka nepolapitelný. Sparta až na dvě výjimky letos pokaždé skórovala po kombinaci zakončené uvnitř pokutového území. „V šestnáctce je Lafata strašně nebezpečný, nesmí dostat vůbec žádný prostor, musí se bránit obezřetně a natěsno," nabádá brněnský stoper Pavel Košťál.

Své protivníky drtí Sparta především rychlou kombinací. Nejúdernější bývá z pravé strany, odkud podniká nájezdy reprezentační obránce Kadeřábek. „Sparťanští hráči jsou velmi silní na balonu, musíme bránit už v hloubi pole," varuje Košťál.

Zatím jen třikrát se letenští fotbalisté prosadili vzduchem, své akce zakončují po zemi. „Sparta je jednoznačný favorit, ovšem herní kvalita soupeře se dá eliminovat zodpovědností, důrazem. Musíme otupit její hlavní zbraně," říká Kotal.

Druhý tým první ligy dostal v letošní sezoně jen čtyři branky. Z toho dvě po akcích z pravé strany. Zimbabwský levý obránce Sparty Costa Nhamoinesu tam zatím neexceluje jako loni. „Úplně zalézt a čekat, že nám nedají branku, je sebevražda. Neprozradím, jaké taktické varianty máme, ale věřím, že na sparťany můžou platit," prohlašuje brněnský záložník Jan Malík.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.