V sestavě patrně i se čtyřiatřicetiletým obráncem, který měl smlouvu pouze na rok, ale s vedením už se baví o prodloužení. „Vidím to pozitivně. Věřím, že se domluvíme,“ říká Eismann v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Byli jste kousek od splnění cíle. Jak moc mrzí, že to nevyšlo?

Je to samozřejmě obrovské zklamání. Hrozně nás to mrzí. Opravdu nám chyběl jen kousek, abychom se dostali do první ligy. O to je to horší.

Co chybělo, abyste postoupili?

Baráž se hrála na dva zápasy s tím, že gól venku se počítal dvakrát, takže jsme museli kalkulovat s výsledkem. První duel doma jsme odehráli velice slušně. Vstřelili jsme tři branky, ale taky jsme naneštěstí stejný počet gólů dostali, což byla kaňka.

Ilustrační foto.
Sen o návratu do ligy se rozplynul. Zbrojovka v Příbrami? Bez gólu, bez postupu

S čím jste šli do odvety?

Druhý duel byl diametrálně odlišný, protože jsme zvolili jinou strategii, abychom nikam zbytečně nespěchali. Chtěli jsme hrát v klidu s rozvahou, jelikož takové utkání se musí odehrát takticky. Jenže první poločas jsme začali jsme příliš pasivně. Ve druhé půlce jsme se do toho opřeli, ale kýžený gól bohužel nedali.

V závěru vás do většího tlaku nepustil rozhodčí. Jak jste to viděl?

Samozřejmě na to mám svůj názor jako většina. Nicméně se hlavně dívám na sportovní stránku. Jasně, některé věci bohužel nejde ovlivnit. A rozhodčí byli jednou z nich. Ale nechci se vymlouvat. Naší kvalitou to šlo zvrátit.

V konečném součtu rozhodlo skóre. Mrzí teď zpětně o to víc obdržená branka v závěru prvního utkání na 3:3?

Když to vidím nyní, můžu říct, že je to rozhodující. Na druhou stranu, kdyby Příbram nevyrovnala, odveta by byla o něčem jiném. Mohli bychom hrát v klidu, takticky a držet míč na stranách. Oni by naopak měli situaci složitější, byli by nervóznější. Jenže těžko říct. Teď jsou to už jenom spekulace.

I přes to, jak sezona dopadla, lze najít několik pozitiv, že?

V celé jarní části, ale už od začátku zimní přípravy jsem viděl na mužstvu velké odhodlání splnit náš cíl. Ztráceli jsme dost bodů na baráž, ale nikdo nic nebalil, měli jsme motivaci se tam dostat. Nakonec jsme to zvládli, o to víc pak mrzí, že nám k postupu chyběl nepatrný kousek.

Na začátku jara jste na baráž ztráceli sedm bodů. Ukázala se vnitřní síla a kvalita mužstva?

Po podzimní části si mladí kluci, ale i ti, kteří neměli tolik osahanou druhou ligu, uvědomili, že k tomu je potřeba přistupovat jinak, abychom byli úspěšní. Jejich myšlení se obrátilo, pochopili přístup trenéra, že to je ten směr, kterým se musíme vydat. Tohle bylo klíčové a šlo to vidět. Hráli jsme dobrý ofenzivní fotbal.

S koučem Pavlem Šustrem, který se týmu ujal v rozehraném podzimu, přišlo postupné zlepšení. Jak se vám líbí jeho styl trénovaní?

V první řádě bylo klíčové, že nastavil v mužstvu disciplínu ať už herní nebo taktickou. Tohle je důležité, ale taky z toho pohledu, že mladší hráči či střední generace to potřebují jinak. Je podstatné sladit ideální chemii, aby všechno fungovalo.

Ideálně se taky složilo mužstvo, ve kterém byli zkušení hráči jako vy či Lukáš Magera do toho mladí kluci Antonín Růsek nebo Ladislav Krejčí, že?

Byly tam velké rozdíly generací. V týmu je spousta dvacetiletých kluků, které pak doplňuje střední generace. Nicméně jsme si všichni sedli lidsky, našli jsme ideální chemii, dobře se to promíchalo a neslo ovoce.

Takže do další sezony byste toho moc neměnil?

Tohle je otázka spíš na vedení, nevím, jakým směrem zamýšlí. Ale věřím, že osmdesát devadesát procent mužstva zůstane. Někteří mladí kluci prokázali kvalitu, takže o ně je zájem. Jsou to opravdu dobří fotbalisté. Pokud většina zůstane, udrží se jádro týmu, bude to jedině dobře.

Vy jste měl smlouvu jen na rok. Co vaše budoucnost ve Zbrojovce?

S vedením jsme se už nějakým způsobem bavili, co dál a vidím to pozitivně.

Zájem pokračovat v Brně máte?

Ano, mám. Věřím, že se s vedením domluvíme a budu pokračovat dál.

Do příští sezony si dáte jednoznačný cíl postoupit z prvního místa?

Už jsme se bavili, že cesta, kterou nastavíme, bude taková, že půjdeme po prvním místě. Za tím půjdeme fakt tvrdě, abychom nemuseli zase čelit situacím, které nastaly ve dvojzápase v baráži.