Co jste před svým příchodem do Zbrojovky o klubu věděl?
Na jednu stranu ji znám velmi dobře, protože jsme se se Zbrojovkou potkávali v zápasech uplynulého ročníku. Minulý rok i tento došlo ke změnám v kádru i hře, naživo jsem viděl tři zápasy. Čas volna jsem využil, abych si odpočinul, ale také pracovně, kdy jsem o víkendech viděl zápasy na stadionech, nebo v televizi. Když nejsem v pozici trenéra, nedívám se očima fanouška, ale z odborného pohledu, snažím se klub vnímat. Musím jej poznat zevnitř, stejně tak i mužstvo, na to je málo času.

Volno jste trávil sledováním fotbalu?
Jsem z lidí, kteří dokáží volno zvážit a využít naplno, pokud začnu pracovat, existuje jen fotbal, kterému se věnuji fakt naplno. Vážím si volna, které jsem měl po třech letech, kdy jsem byl totálně mimo rodinu, užil jsem si čas s ní. Využil jsem ho, abych analyzoval minulost, podíval se, co se děje.

Trenér Roman Pivarník vedl ve středu první trénink Zbrojovky Brno.
Zbrojovku má zachránit nový trenér. Pivarník chce mít po podzimu šestnáct bodů



Proč má Zbrojovka jen čtyři body po devíti kolech?
To je na delší analýzu. Mohla mít víc bodů, ale někdy hraje trochu roli štěstí. Zápasy, které máte dobře rozehrané a jsou na hraně, se otočí proti vám, což se stalo v jednom, dvou utkáních. Pro nás je důležité, že rozdíly mezi týmy jsou minimální, nachází se tam víc celků pohromadě, které mají podobné problémy.

Proč jste se rozhodl přijmout nabídku Zbrojovky?
Měl jsem jich v létě víc, zvažoval jsem, kam jít, nechtěl jsem moc daleko a co jsem měl rozjednané, nedopadlo z nějakého důvodu. Teď nebylo o čem přemýšlet, člověk dělá fotbal dlouho a jsou kluby, které zázemím i fanoušky nosíte v srdci. Hodně dávám na tradice, Brno k tomu patří. Jednání bylo rychlé a dohoda se velmi rychle uzavřela.

Připadáte si jako spasitel, který má zachránit Zbrojovku?
Necítím se tak, tlak na splnění cílů bývá pokaždé, určujeme směr a musí k němu přispět hlavně hráči, kteří rozhodují. Věřím, že vytvoříme spolupráci, abychom si pomohli a splnili cíl.

Martin Nečas.
Nečas si vybojoval místo v Carolině. V NHL má devět duelů na to, aby oslnil



Jaký chcete předvádět fotbal?
O fotbale bych se zatím nebavil. Jedna věc je, kolik máme bodů, priorita bude dostat se co nejdřív v tabulce výš. Každé mužstvo i Brno v této situaci psychicky upadne, tým hraje pod možnosti, potřebuje zdvihnout. Později se můžeme bavit dál, ale pro nás je důležité bodovat v zápasech a nejlépe naplno.

Zbrojovku po reprezentační pauze čeká domácí utkání se Slováckem. Bude to klíčový zápas?
Nerad používám slovo klíčové, to pro nás budou všechna utkání. Každé mužstvo musí zvládat zápasy doma, co přiveze zvenku, je jen plus.

Dosavadní kouč Richard Dostálek se přesouvá k juniorskému týmu Zbrojovky, budete od něj čerpat informace?
Jeho vazba na tým je jasná, informace budu čerpat hlavně od něho, za druhé ze zápasů, na které se člověk velmi rychle podívá a navnímá tým, taky přijdu osobně k mužstvu. Každý den je jiný, nechci se pitvat v minulosti, obecně a hlavně ve sportu se dívám dopředu, co je dneska tak, zítka bude jinak. Na hřišti to funguje stejně, budu se snažit malinko analyzovat a pracovat na tom s hráči, ale dívám se dopředu.

Ilustrační foto.
Roční e-šalinkartu má už téměř 30 tisíc lidí. Brno to stálo skoro 40 milionů



Vybavujete si vzpomínky na Brno?
Mám vzpomínky s Jihlavou, kdy jsme zpečetili postup do ligy, zvládli jsme v Brně důležitý zápas tři kola před koncem. Když Zbrojovku trénoval Václav Kotal, velmi těžko se proti ní hrálo, rozestavení se měnilo. Byli jsme přednášet po našem zápase mezi Bohemians a Brnem, kdy si týmy nic nedarovaly, nebyl prostor hrát. Důležité je, co vám taky soupeř dovolí.