V uplynulém ročníku nejvyšší soutěže, ve které Zbrojovka obsadila šestou příčku, vynechal pouze dvě utkání. Vstřelil jeden gól a na čtyři přihrál. Po odchodu Pavla Košťála s Alešem Schusterem se měl stát pilířem týmu nového kouče Svatopluka Habance. „Zbrojovku jsem měl vždycky rád, pro mě je klub mého srdce. Vedení mi nabídlo smlouvu a nebylo to lehké rozhodnutí, ale do konce fotbalového života jsem v Brně být nechtěl. Chci zkusit, zda mám na něco víc, a doufám, že jo. Porvu se někde výš," říká.

Negativní reakce zatím neslyšel. „Ve Zbrojovce můj odchod respektovali, i když asi nebyli rádi, vyšli mi maximálně vstříc. Rodina mě v rozhodnutí podporuje," povídá Buchta, který v nejvyšší české soutěži odehrál v brněnském dresu 77 utkání a třikrát skóroval.

V případě jeho nového angažmá se skloňují země jako Kypr či Kazachstán. „Nebudu konkrétnější. Až se to vyvrbí, všichni se to dozvědí," reaguje.

Jasno chce Buchta mít nanejvýš do dvou týdnů. „Čekám, jak se všechno ukuchtí. Doufám, že to bude co nejdřív," přeje si zadák, který patrně rovnou podepíše kontrakt. „O testech nebyla řeč," přitakává.

Teď prožívá období, které v kariéře dosud nepoznal. „Na jednu stranu příjemné, na druhou hektické. Snad se to brzy uklidní," doufá brněnský rodák, který neměl ani dlouhé volno. „Zkusil jsem si odpočinout, extra to nešlo. Jeli jsme s přítelkyní na menší dovolenou, ale nebylo nějaké válení u moře," dodává Buchta.