Přestože se defenzivní pilíř Zbrojovky Pavel Košťál drží na třetí příčce ve vyhraných obranných soubojích a v počtu odebraných míčů, nevyvaruje se chybám. Právě hrubky jednotlivců stály momentálně desáté Brno několik bodů. „Nejvíc mě mrzí utkání se Zlínem a doma s Teplicemi a Jabloncem, kdy jsme soupeřům strašně ulehčili, aby nás porazili. Proti tak kvalitním týmům se zápas těžko otáčí, když prohráváte už od druhé či páté minuty," smutní Kotal.

Přesto Zbrojovka v úvodních deseti kolech nejvyšší soutěže obdržela jen patnáct branek, lépe brání pouze pět mužstev. „Brněnská defenziva není prostupovka, tým si uvědomuje své kvality a hraje zodpovědně dozadu," podotýká televizní expert Luděk Zelenka.

Dlouhé přihrávky

S postupným útokem se však Jihomoravané potýkají delší dobu, což souvisí s malou nabídkou. „Těžko dostáváme balon z obrany dopředu konstruktivní hrou. Málokdy míč déle držíme, nebo někoho překombinujeme, protože se špatně nabízíme," má jasno brněnský kapitán Pavel Zavadil.

Jeho tým také vládne soutěži v počtu dlouhých přihrávek, kterých si připsal už 529. Naopak krátkých posbíral 758, což je třetí nejmenší číslo. „Málo hráčů chce míč, proto musíme volit kolikrát delší přihrávku nebo balon za obranu. Potřebujeme daleko víc než jednu variantu, když má hráč balon," podotýká tvůrce hry Zbrojovky.Pro zvětšení klikněte.

O míče se v útoku pere letní posila Jakub Řezníček, který sice šest kol mlčel, ale pak ve dvou zápasech vstřelil čtyři branky. „Zaplaťpánbůh za jeho góly, které nám zajistily šest bodů. Zvedl se i Michal Škoda, ale to jsou společně se Zavadilem jen tři hráči, kteří dali osm z deseti našich gólů. To je málo, i ostatní se musejí zapojit, dostat víc do koncovky," nabádá brněnský kouč.

Řezníček také vede tabulku nejvyšší soutěže v počtu podstoupených soubojů, zároveň si vykoledoval nejvíc faulů v lize. „To pro mě není překvapení, i když nedával góly, byl pro Zbrojovku platný, utkání odmakal. Po brankách to z něj spadlo a tým s ním může jít nahoru," dodává bývalý brněnský prvoligový útočník Zelenka.

Brněnského kouče omezuje také velká marodka, na které zatím tráví podzim obránci Šural se Schusterem či záložník Zoubele. „Možností moc není. Jednu vyzkoušíme proti Plzni, ale tu vám neřeknu," říká Kotal.

„Pracujeme na tom, abychom mužstvo v zimě doplnili," sděluje.

Po třetině soutěže posbírala Zbrojovka stejně bodů jako sedmé Teplice. „Všechno černě nevidím, pořád je na čem pracovat, ale nejsme tam, kde jiné týmy. Máme čtrnáct bodů a uhráli jsme si je sami, zvládli jsme i těžké zápasy," dodává kapitán.

„Zbrojovku jsem si nechal ve škatulce nevyzpytatelný tým, který je schopný porazit kohokoliv i s kýmkoli vyhořet," hlásí Zelenka.