Sedm branek nasázeli fotbalisté Zbrojovky v lize nemohoucímu Slovácku. Za takovou střeleckou potenci se nemusejí stydět ani florbaloví Buldoci, v letošní sezoně na podobné probuzení teprve čekají futsalisté Tanga a hokejisté Komety šátrají v paměti ještě déle.

Legendární fotbalový kanonýr Josef Bican ovšem sedm gólů nastřílel v pohodě sám. Krátce po druhé světové válce se tak podílel na nejvyšší výhře v československé historii, když pražská Slavia rozdrtila České Budějovice 15:1.

V análech Zbrojovky se nedělní kanonáda zařadila na druhou pozici za výhrou 8:0 proti Jednotě Trenčín z podzimu 1975. „Kluci by byli rozhodně spokojenější za víc hubených vítězství než za jedno takové, ale sedm branek je velkou vzpruhou pro celý klub a přinese trochu klidu i do kabiny,“ myslí si bývalý hvězdný brněnský útočník René Wagner.

Obávaný kanonýr zažil podobnou „hru kočky s myší“ na trávníku, když tehdejší Boby porazilo v listopadu 1994 Union Cheb 6:0 a Wagner dal hattrick. „Abych pravdu řekl, zápas si ani nepamatuju. Ale v Rakousku jsme s Rapidem Vídeň zdolali Bregenz 6:2 a taky jsem se trefil třikrát,“ vzpomíná nynější kouč staršího dorostu Zbrojovky.

Debakl s Chebem zažil současný brněnský kapitán Richard Dostálek, jenž si připsal tři gólové přihrávky. „Výhra se Slováckem je nádherná, ale bohužel si pamatuju i výsledky, kdy jsem stál na druhé straně. Proti Chebu jsme prožili neuvěřitelný zápas, který přenášela televize, hrál se za umělého osvětlení a přesto za Lužánky přišlo přes sedmnáct tisíc diváků. To s nedělní atmosférou nelze srovnávat,“ mrzela zkušeného záložníka tristní návštěva, která se podle oficiálních údajů sotva přehoupla přes dva tisíce lidí.

Zbrojovka je společným jmenovatelem hned dvou letošních nejvyšších ligových výher. V sedmém kole doma dostala „búra“ od Sparty. Ačkoliv se nyní potkala řada bývalých spoluhráčů, lítost nad údělem Slovácka šla stranou. „Na každý tým přijde slabší chvilka a musí se v ní vykoupat, my jsme si ji prožili se Spartou. Když mi jich bude líto, obrátí se to proti nám,“ upozorňuje Dostálek.

Tentokrát si ovšem brněnský brankář na míč skoro nesáhl. „Byl jsem v roli diváka, vyjma jedné hlavičky Švancary jsem nezasahoval. Dřív jsem byl raději, když na mě aspoň něco v zápase jde, ale zezadu se mi na kluky koukalo dobře, chytání si klidně schovám na trénink. Potřebujeme hlavně vyhrávat,“ líčí gólman Martin Lejsal.

Předposlední Zbrojovka ztrácí po drtivém vítězství jen čtyři body, aby se dotáhla na průběžně sedmý uherskohradišťský výběr. Přesto se drží Jihomoravané při zemi. „V soudech budu opatrný, protože jsme o nakopnutí mluvili po Boleslavi, Teplicích i Bohemce. Řekneme si po dalších zápasech,“ praví kapitán.

Největší vítězství

V brněnské historii:
1975/76, 6. kolo: TJ Zbrojovka Brno – TJ Jednota Trenčín 8:0
1945/46, 18. kolo: SK Židenice – SK Pardubice 9:2
1945/46, 1. kolo: SK Židenice – SK Jednota Košice 8:1
2010/11, 13. kolo: FC Zbrojovka Brno – 1. FC Slovácko 7:0

Nejvyšší výhra v historii české ligy:
Slovácká Slavia Uherské Hradiště – Slavia Praha 1:9 (1995)

Nejvyšší československá výhra:

Slavia Praha – České Budějovice 15:1 (1947/48)

Největší letošní výhry v lize:

13. kolo: Brno – Slovácko 7:0
9. kolo: Plzeň – Ústí 7:0
7. kolo: Brno – Sparta 0:5