Kapitán pražské Sparty David Lafata si připsal v úvodních dvou kolech nejvyšší české fotbalové soutěže dvě branky. Veze si tak střeleckou pohodu k nedělnímu utkání do Brna, kde Sparta na jaře prohrála 2:3 a český reprezentant viděl červenou kartu. Na stálici zbrojovácké obrany Luďku Pernicovi leží úkol, aby se obávaný snajpr znovu neprosadil. „Podruhé v řadě tady Sparta rozhodně nechce prohrát, přijede o to víc namotivovaná, protože jsme ji připravili o titul. Lafata má dvojnásobnou motivaci," povídá třiadvacetiletý stoper Pernica.

Co na Lafatu bude platit?

Zkusíme to, co v předchozím zápase, dát mu do těla, nenechat mu žádný prostor a dobře se zajišťovat jako na každého takového útočníka.

Velmi dobré výkony předvádí také Václav Kadlec. Na něj si dáte ještě větší pozor?

Na Krejčího a na něj nesmím zapomenout. Kadlec má možná nejlepší formu ze všech sparťanů, pořád se o něj zajímá Frankfurt a on svými výkony potvrzuje, proč o něj stojí. Je důrazný, rychlý, počíná si dobře v koncovce, bude hodně nebezpečný. Stejně jako Lafatovi mu musíme jít do těla a nedat prostor, na to máme v týmu rychlé beky.

Kdo bude zlý muž pro sparťanské útočníky?

Taktiku ještě rozebereme s trenérem, ale s Aldou to máme vyvážené a domluvíme se. Vždy jeden z nás vyleze, důležitá bude komunikace.

Jak se v kabině projevuje, že přijede nenáviděný rival?

Na Spartu se hodně těšíme. Nějaké pocity přijdou spíš v sobotu těsně před zápasem. Speciální zápas to není, jde teprve o třetí kolo.

Do zápasu půjdete po předchozí vysoké výhře 5:1 nad Bohemians 1905. Jde pro tým o správné nabuzení před Spartou?

Zůstáváme pokorní. Přečetl jsem si, že Zbrojovka po vysokém vítězství v dalším zápase tápe. My uděláme vše, abychom bodovali. Nemáme nosy nahoře.

Sparta už není tak suverénní jako dřív. Myslíte si, že je až příliš medializovaná?

V médiích o ní sice čtu, ale nějak zvlášť se o Spartu nestarám. Teď se na ni snáší kritika, Matějovskému vzali kapitánskou pásku a dostal ji Lafata, což nepovažuju za úplně dobrý krok. Sparta však pořád má kvalitní mančaft, pokusíme se ji eliminovat.

Co vůbec pro vás znamená Sparta?

Zápasy mezi Brnem a Prahou byly vždycky vyhecované. Sparta u nás posbírala nejvíc titulů, i pro mě představuje velký pojem.

Počítá se s velkou návštěvou. Kdy jste na Srbské zažil nejvíc diváků?

Na jaře se Spartou byla skvělá kulisa a pak v Intertoto Cupu proti Villarealu, kdy jsem podával balony. To hráli Alda Schuster, Pavel Mezlík a Karel Kroupa, přišlo kolem devíti tisíc lidí. Skvělá atmosféra dorazila i na Guingamp, na tribunách obíhala i mexická vlna, Brno vyhrálo 4:2 v prodloužení. Šlo o vynikající zápasy a tajně doufám, že zažiju podobnou euforii.

Hlásí se vám známí víc o lístky na Spartu?

Zájem o Spartu je samozřejmě větší než o Bohemku. Snad pro ně seženu co nejvíc lístků. Doufám, že přijde dost fanoušků a potěšíme je dobrým výkonem.

Jak se vám zatím zamlouvá brněnský začátek sezony?

Je to příjemný vstup, z Jablonce jsme dovezli bodík, který jsme pak zužitkovali s Bohemkou. Jsme na čtyřech bodech a teď zkusíme podruhé za sebou porazit Spartu.

Vyhovuje vám zatím ve stoperské dvojici spolupráce s Alešem Schusterem?

V Jablonci soupeř sice nějaké šance měl, Bohemka nám po jedné dala branku, ale s Aldou se mi hraje moc dobře. Už jednou jsem říkal, že si vyhovím s každým, nevidím v tom problém. Stejně jako Brába (Jakub Brabec pozn. red.) je důrazný a rychlý, k tomu ještě zkušenější.

Prospívají brněnské obraně změny, kterými prošla v letní přípravě?

Rozhodně. Z Olomouce přišel zkušený bek Tomáš Janotka, který hodně komunikuje, někoho takového jsme potřebovali, dobře zapadl i Alda Schuster. Jsem rád, že se daří Vencovi Hladkému, který prokazoval kvalitu delší dobu a na šanci si počkal.

V loňské sezoně se hodně mluvilo o chybách brněnských brankářů. Dodává vám Hladký zezadu jistotu?

Mně hodně pomohl už v Jablonci, vylezl do každé standardky, pomohl nám, že z vápna vyboxoval míče, takže jsme se mohli zformovat. Je vzadu hodně cítit.