Místo ní hraje Líšeň o dva a půl roku později při Machálkově odchodu důstojnou roli ve druhé nejvyšší soutěži, kde jí patří devátá pozice tabulky.

Milan Valachovič
-Věk: 52 let
-Současná angažmá: trenér SK Líšeň a Sokola Lanžhot, sportovní ředitel 1. SC Znojmo
-Bývalé kluby: Hrušovany, Bavory, MSK Břeclav, Hlučín

Novou éru bez úspěšného stratéga započne klub v sobotu v Sokolově s koučem Milanem Valachovičem, který povede druholigový tým poprvé v kariéře. „Rozhodli jsme se pro něj, protože známe jeho práci v posledních patnácti letech. Nikdy nesestoupil, mnohokrát postoupil a je stejně jako Machálek vítězný typ,“ narážel předseda Líšně Karel Hladiš na postupové úspěchy nového líšeňského kouče s Lanžhotem nebo Hrušovany.

A právě Valachovič nepřímo přispěl rovněž k postupu Líšně do druhé ligy, když v pozici kouče Hlučína dovedl v posledním třetiligovém kole minulé sezony outsidera k nečekanému triumfu nad tehdejším lídrem Frýdkem Místkem. Díky tomu Líšeň svého soka na poslední chvíli přeskočila.

Dráhový cyklista brněnské Dukly Pavel Kelemen (vpředu).
Boj o Tokio pokračuje. Dráhaři Dukly Brno zahajují mistrovství Evropy

S výběrem Valachoviče pomáhal i Machálek. „Domluvili jsme se s ním, že vytipujeme trenéry, kteří podle něj mohou navázat na jeho velmi úspěšnou práci. S některými jsme jednali, někteří nebyli volní a jiní zas čekali na lepší nabídku. Pan Valachovič byl mezi vytipovanými, měl zájem a možnost nastoupit dřív než v zimní přestávce,“ popsal Hladiš.

NEZMĚNITELNÁ HISTORIE

Teď stojí před namáhavou výzvou. Navázat na práci nejúspěšnějšího kouče v klubové historii. „Machálek udělal Líšeň a Líšeň udělala Machálka. To už nikdo nevymaže z historie. Když začínal, šel do obrovského rizika. Nejsme rádi, že odchází, ale teď má novou výzvu dovést Zbrojovku do první ligy a pokud se mu to povede, jen dobře pro celý brněnský fotbal. Chceme navázat na jeho práci a všichni si uvědomujeme, že to je náročná výzva,“ sdělil první muž líšeňského klubu.

Krasobruslařka Tereza Červinková.
Handicapovaný krasobruslař Smetana zařídil první medaili pro Česko

Kromě premiéry v profesionální soutěži Valachovič dál zastává roli trenéra u fotbalistů Lanžhota, které dovedl z krajského přeboru do předních pater divize. „Sháníme za něj náhradu, ale dotáhli jsme to celkem vysoko. Není jednoduché za něj najít náhradu. Nemůžete to teď svěřit nějakému okresnímu trenérovi. Jakmile někoho seženeme, Milan mu práci předá. Nejpozději v zimě ale u nás určitě skončí. V klubu neplní jen roli trenéra, ale třeba taky pomáhal s legislativou,“ zmínil manažer lanžhotských fotbalistů Jiří Bartoš.

Valachovič stíhá tréninky i zápasy Lanžhota. „Naše utkání nekolidují s duely Líšně, takže to není problém. Když mu náhodou nevyjde trénink, vede ho asistent Přemysl Kovář,“ sdělil Bartoš.

Kromě koučování dvou celků zastává fotbalový workoholik Valachovič také roli sportovního manažera třetiligového 1. SC Znojmo. „Spolupráce mezi námi funguje na té nejlepší možné úrovni. Zavedli jsme opatření, která se vyplatila. Přivedl dva hráče a ti zvýšili konkurenci v týmu,“ vyzdvihl svého kolegu trenér znojemského výběru Milan Volf.

Rosice 06.10.2019 - HC Kometa Brno
Cesta Komety: mladíky vedou ostřílení hráči

Nejvíc času ale Valachovič věnuje Líšni, jejíž cíl zůstává po odchodu Machálka stejný. „Už před sezonou jsme říkali, že se chceme zachránit, a to hodláme stále,“ poznamenal Hladiš. Hned první duel Valachoviče na lavičce bude i z tohoto pohledu důležitý, Líšeň ho totiž sehraje na hřišti posledního celku tabulky Sokolova.