Bývalý reprezentant oblékl mateřský dres opět po čtrnácti letech a svou trefou zajistil vítězství nad Slováckem 1:0. „Nepamatuji si, že měl někdo tak ideální start jako Jenda, který nastoupí po tak dlouhé době a rozhodne. Pro něj jde o úplně skvělý návrat," pochválil brněnskou posilu legendární gólman mistrovské Zbrojovky z roku 1978 Josef Hron. Polák přitom úvodní tři prvoligové duely vynechal, když léčil poraněné lýtko z přípravy. „Jsem rád, že jsem zase navlékl dres klubu, který mě vyslal do světa," povídal skromně pětatřicetile¬tý Polák.

Vítězný comeback si připsal také Richard Dostálek. Z divizní Líšně si jej vytáhl do ligy Zlín, odkud se po půl roce stěhoval zase zpět do Brna. „Ríša přišel jako nadstandardní hráč do kabiny a na hřiště, hrál podobné posty jako Honza Polák. Oba byli tréninkové typy, pokud jim drželo zdraví, vše odevzdali pro mančaft," uvedl Hron.

Dostálek zvládl ještě dvě sezony a v sestupovém ročníku 2010/2011 se stal nejlepším střelcem klubu. „Takoví hráči, kteří prošli hodně mančaftů a nasbírali zkušenosti jak u nás, tak v zahraniční, jsou pro mladé kluky úplně super vzor. A Honza Polák se svou náturou určitě může hrát ještě tři čtyři roky," přiblížil Hron, který dlouho trénoval ve Zbrojovce brankáře.

Trochu jiný příběh prožil někdejší reprezentační útočník René Wagner, jenž se vrátil po deseti letech v Rakousku, ale za dvě sezony v Brně zaznamenal už jen pět gólů. „Měl super roky, než odešel, i potom v Rapidu, ale pak v Mattersburgu už jej druhou sezonu trápilo zdraví. Po návratu už měl zenit trochu za sebou," uvažoval Hron.

To Petr Švancara se do Brna vracel hned třikrát, naposledy po sestupu klubu do druhé ligy. Ve 28 zápasech pak vstřelil devět gólů. „Všichni chceme mužstvo zpátky v první lize a věřím, že se to povede," říkal při podpisu smlouvy. A Brno se hned dočkalo vytouženého posunu mezi elitu, i když administrativní cestou.

Naopak jeho dvojče z mládežnických let Milan Pacanda při comebacku po angažmá ve Spartě a Innsbrucku neuspěl. Za dvě sezony stihl jen čtyři branky. „Paci byl vůbec jeden z nejlepších hráčů, se kterými jsem se potkal. Bohužel v kariéře nedokázal ani padesát procent toho, na co měl potenciál," poznamenal bývalý brněnský gólman.

Dvě úspěšné éry zažil na jihu Moravy záložník a později obránce Patrik Siegl. Za Brno odehrál 267 prvoligových duelů. „Po návratu hrál Paťa možná ještě líp, protože se posunul dozadu a z pozice beka uměl vyjet s balonem, rozehrát, dát centr," dodal Hron.

Brněnské návratyJAN POLÁK
1. zápas po návratu (2016): Brno – Slovácko 1:0 (hrál 90 minut, vstřelil gól)
PETR ŠVANCARA
1. zápas při posledním návratu, 2. liga (2011):
Brno – Opava 0:1 (hrál druhý poločas)
RICHARD DOSTÁLEK
1. zápas (2009): Brno – Slavia 2:0 (hrál 28 minut)
PATRIK SIEGL
1. zápas (2004): Brno – Drnovice 1:0 (hrál 90 minut)
RENÉ WAGNER
1. zápas (2006): Teplice – Brno 0:0 (hrál 60 minut)
MILAN PACANDA
1. zápas (2006): Brno – Opava 2:1 (hrál 17 minut)