Z bohunického Tatranu si talentovaného žáčka brzy vytáhla Zbrojovka. A tam šla Polákova kariéra strmě vzhůru. „Šlo to všechno rychle. Už ve čtrnácti jsem odehrál nějaký zápas v D-dorostu. Pak jsem vlastně přeskočil další dva stupně a šel rovnou do dorosteneckého áčka," vzpomíná.

V třetiligové juniorce se také moc neohřál a rovnou naskočil do áčka. Týden po oslavě sedmnáctých narozenin mu dal trenér Večeřa šanci v Drnovicích. „V poločase jsem střídal Honzu Marošiho za stavu 0:2. A ve druhé půlce jsme dostali další dva góly, takže to byl pořádný debakl. Prostě premiéra nic moc," uznává. A to navíc ještě vyfasoval žlutou kartu.

Mnohem příjemnější vzpomínky má na svůj první ligový gól. V září roku 1999 zařídil čtyři minuty před koncem remízu se Spartou 1:1, když v síti skončila jeho rána ze třiceti metrů. Tento zápas se osmnáctiletému Polákovi vydařil po všech stránkách a v deníku Sport byl dokonce vyhlášen Mužem kola.

Polákův obrovský poten-ciál neunikl ani reprezentačnímu trenérovi Jozefu Chovancovi. Pouhých šest týdnů po dosažení plnoletosti se stal nejmladším hráčem v historii českého národního týmu. A proti komu si připsal premié-rový start? Stylově proti Polsku. Však jej také diváci ve Varšavě kvůli jeho příjmení přivítali mohutným potleskem, když čtvrt hodiny před koncem střídal Čížka.

Brzy bylo jasné, že Polák v Brně dlouho nevydrží. V té době totiž mužstvo bojovalo v lepším případě o střed tabulky. K dlouho očekávanému přestupu došlo nakonec na podzim 2002. Po třetím ligovém kole odešel Polák překvapivě do Liberce, který byl v té době úřadující mistr.

Angažmá v Liberci mu nakonec otevřelo dveře do zahraničí. Jeho první štací byl Norimberk. „Byla to bundesliga, navíc to je kousek za hranicemi. Když se nám podařilo vyhrát Německý pohár, tak to byl velký úspěch," vypichuje nejsvětlejší moment německého angažmá.

Další úspěšné období zažil v belgickém Anderlechtu. „Nejdřív se mi moc nechtělo. Atmosféra v týmu mě ale mile překvapila," přiznává.

S první sezonou a s druhým místem v lize a vítězstvím v Belgickém poháru byl Polák natolik spokojený, že v létě odmítl lukrativní nabídku od ukrajinského mistra Šachťaru Doněck. A nejspíš udělal dobře, protože na jaře 2010 mohl slavit belgický titul.

Na jaře roku 2011 se vrátil do bundesligy, ovšem tentokrát do Wolfsburgu. Tam si příliš nepadl do oka s vyhlášeným tvrďákem Felixem Magathem, ale po odvolání nepříliš oblíbeného kouče už se stal Polák zase stabilním členem základní sestavy.

Odmalička je velký sběratel reprezentačních startů. V mládežnických týmech odehrál v národním týmu neskutečných 106 zápasů, z toho 46 za jednadvacítku. Takovými čísly se nemůže pochlubit žádný jiný český fotbalista. Na mistrovství Evropy 2008 pak překonal v počtu startů za A-tým Petra Janečku, čímž se dostal do čela pořadí hráčů, kteří se do národního týmu dostali z brněnského klubu.

Jan Polák

Narozen: 14. 3. 1981 v Brně.

Hráčská kariéra: Tatran Bohunice, Zbrojovka/Boby/Stavo Artikel Brno, Liberec, Norimberk, Anderlecht, Wolfsburg.

První liga: ČR 164 zápasů, 9 gólů (Brno: 97/4). Německo 100/5, Belgie 77/5.

Reprezentace: 57 zápasů, 7 gólů (19992011), účastník MS 2006 a ME 2008. U21 46/0 (ME 2002 1. místo, ME 2000 2. místo), U20 5/0 (MS 2001).

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Pátek - Luboš Přibyl
Sobota - Radek Rabušic