Zkušený snajpr vyléčil operované koleno, kvůli němuž nastoupil jen v prvním podzimním kole, a zapojil se do plné přípravy. „Ředitel klubu mi říkal, ať začnu zvolna, třeba jen posilovnou, ale rovnou jsem běhal, potřebuji to. Hrál jsem i fotbálek na tréninku, koleno vůbec necítím, jen mě bolí celé tělo, půl roku jsem nic nedělal,“ směje se pětatřicetiletý Malata.

Po nucené pauze musí rosický střelec také shazovat nadbytečné kilogramy. „Pět až sedm kilo jsem určitě nabral, ale jak se začnu hýbat, půjde to dolů,“ nepochybuje útočník.

Malatovy góly Slovanu scházely, spolehlivě jich nastřílí i dvacet za sezonu. „Hlavně se musí připravit. Je vidět, že půl roku netrénoval, ale překvapil mě, že vydržel celý trénink, na konci jsem ho pochválil. Bude to pro něj těžké a bude ho to bolet víc než ostatní. Pokud se však dostane do stavu, jak ho známe, bude velká posila,“ souhlasí trenér Slovanu Michal Kugler starší.

Malata už má leccos za sebou a v přípravě si uleví. „Dělám všechno, co ostatní, ale jedu si podle sebe. Třeba mužstvo běží deset kilometrů za určitý čas, já o něco déle,“ popisuje forvard.

Zbrojovka v přípravě šesti góly smetla třetiligový Vyškov
Zbrojovka v přípravě šesti góly smetla třetiligový Vyškov

Slovan odstartoval zimní přípravu minulé pondělí bez výrazných změn v kádru. Na zkoušku přivedl krajního záložníka či útočníka Jiřího Tulaydana. Odchovanec brněnské Zbrojovky strávil podzim v Hodoníně. „Je to šikovný fotbalista, uvidíme, jak se prosadí do kádru,“ říká Kugler. Klub testuje i Daniela Chlupa, obránce z Novosedel.

Jinak se trenérovi hlásili především navrátilci z hostování, mezi nimi i Lukáš Michna, který podzim strávil v Moravské Slavii. „Potřebujeme být hlavně zdraví, pak to bude v pořádku. Čtvrtku sezony jsme hráli bez tří obránců a Malaty v útoku, pořád jsou zranění Havlásek a Kugler,“ připomíná kouč absence zkušeného zadáka a svého syna. K odchodu klub nikoho neuvolnil.

Tišnov si vypracoval pravděpodobně nedostižný náskok a míří za postupem, ovšem na druhý Žďár nad Sázavou schází Rosicím tři body. „Moje motivace je vůbec hrát, fotbal mám rád a už mi chyběl. S týmem chceme určitě bojovat o druhé místo,“ přibližuje Malata. „Jsem realista, ale uděláme všechno pro to, abychom Tišnovu zkomplikovali postup,“ dodává Kugler.

Termíny přípravy
27. ledna: HFK Třebíč – Slovan Rosice
3. února: SK Olympia Ráječko – Slovan Rosice
10. února: FC Velké Meziříčí – Slovan Rosice
17. února: SK Líšeň – Slovan Rosice
28. února: MFK Vyškov – Slovan Rosice
10. března: Slovan Rosice – TJ Tatran Bohunice