„Chtěl jsme změnu, už jsem byl v Opavě dlouho. Teď jsme hráčem Zbrojovky, smlouvu jsem podepsal na tři roky," hlásí forvard, který v uplynulé sezoně nastřílel za SFC sedm branek ve druhé lize.

Jeho kroky přitom nejprve vedly do týmu jiného nováčka nejvyšší soutěže. Jenomže Vysočina nakonec ostrouhala. Halaška dal přednost Brnu. „Původně to opravdu vypadalo spíš na Jihlavu, ale když Zbrojovka nakonec postoupila do ligy, byla to jasná priorita," tvrdí 181 centimetrů vysoký útočník.

Právě nejvyšší soutěž u něj hrála důležitou roli. Čtyřiadvacetiletý fotbalista hledal nové výzvy. „Pro mě je to vážně velká motivace. Už jsem se zkrátka chtěl posunout výš. Když přišla nabídka z první ligy, moc jsem nad ní nepřemýšlel a přijal ji," přiznává někdejší člen reprezentační devatenáctky.

Kamarádi od dětství

V kabině Brna mu pravděpodobně bude dělat společnost i dva kamarádi. Se záložníkem Lukášem Křečkem se celou sezonu setkával v Opavě, s brankářem Radkem Petrem se zná od dětství. „I tak jdu do cizího prostředí, ale myslím, že se s klukama seznámím rychle. V tom problém nebude," směje se.

Před premiérovým vstupem do nejvyšší soutěže však zůstává Halaška opatrný. Žádná velkohubá prohlášení od něj nejsou slyšet. „Věřím, že postupem času získám zkušenosti a že budu aspoň na chvilku pravidelně nastupovat. Uvidíme, jaká bude příprava, teď ještě nechci předbíhat. Jsem opatrný. První liga je přece jen kvalitnější soutěž," přiznává opatrně.

Svoji vizi má ale jasnou. Chce se probít do základní sestavy a na hřišti spolupracovat s brněnskou ikonou. „Zahrát si s Petrem Švancarou v útoku je velké lákadlo. Je tady miláček publika a dokázal toho už hodně. Byla by to čest," těší se.

Nyní je před celým týmem ještě více než měsíční letní příprava. Z ní má Halaška obavy jen naoko. „Moc jsem toho zatím nenaběhal, ale těším se. Snad to zvládnu," tvrdí.

V minulé sezoně se utkával se Zbrojovkou jako soupeř, zároveň však po očku sledoval její problémy. „Sledoval jsem osud Zbrojovky přes noviny, ale teď už je to pryč. Teď už bude Brno zase šlapat," slibuje.

A jednou si za Zbrojovku třeba zahraje proti „svým" Slezanům v nejvyšší soutěži. „Je ve hvězdách, jaké má Opava ambice. Ale bylo by to příjemné," dodává.