Na jižní Moravu dorazí evropská špička. Vedle domácího národního týmu, úřadujících šampionů starého kontinentu, sem zavítá Slovensko, Rumunsko a Španělsko. „Jsme rádi, že můžeme v Brně po dvou letech hostit další reprezentační akci. Zaměřili jsme se především na účast atraktivních soupeřů a myslím, že se nám podařilo přilákat zajímavé týmy. Samozřejmě chceme tento produkt Evropské federace malého fotbalu posunout zase o něco dál než pořadatelé před námi a opět dobře prezentovat Českou republiku v Evropě,“ pronesl René Pazdera, viceprezident Brněnského svazu malé kopané.

Před dvěma lety hostily Lužánky evropský šampionát v malém fotbale, ve kterém český tým vybojoval stříbrné medaile, když podlehl ve finále Rusku 1:2 po pokutových kopech. „Lužánky jsme pro Nations Games zvolili kvůli dobré dostupnosti pro diváky a taky trošku z nostalgie ve vztahu k mistrovství Evropy 2017. Dáváme tak mužské reprezentaci druhou šanci na zisk zlata na tomto hřišti a doufáme, že se jí to tentokrát povede,“ pousmál se Pazdera. „Byť si všichni uvědomujeme, že jde v prvé řadě o přípravu před mistrovstvím světa v Austrálii,“ doplnil.

Ilustrační foto.
Ochutnají jablka i mandle. V jedlé aleji

V Brně půjde o poslední prověrku reprezentace před odletem na mistrovství světa, které od 1. do 11. října hostí australský Perth. Český tým obhajuje světový titul. „Nominace na šampionát ještě není hotová. Na Nations Games jsme vzali i kluky, mezi kterými se ještě rozhodujeme. Nějakou představu samozřejmě máme, ale nechali jsme některé posty otevřené a vybereme hráče po této akci,“ sdělil český kouč Stanislav Bejda.

Program zápasů:
9.30: Slovensko–Rumunsko
11.00: ČR–Španělsko
12.30: Rumunsko–Španělsko
14.00: ČR–Slovensko
15.30: Slovensko–Španělsko
17.00: ČR–Rumunsko

Jeho svěřenci ovládli premiérové Nations Games na začátku května ve slovenské Galantě. V rakouském Grazu ani bosenském Vitezu nestartovali. V Brně se postupně utkají se všemi soupeři, klání začíná v půl desáté dopoledne. „Je to skvělá konfrontace a dobrá myšlenka, nicméně pro nás jako amatérský sport je to těžké. Někteří kluci mají velké fotbaly, a pakliže třikrát za sezonu musí někam odjet, bývá to složité. Z toho důvodu máme širší kádr a dáváme šanci klukům, kteří jsou dobří v Superlize,“ přiblížil Bejda.

Premiéru v českém áčku si odbude brněnský brankář Dominik Kunický, mistr Evropy do 21 let. Nebo nejlepší mladý hráč Superligy malého fotbalu Richard Svoboda z Jihlavy. „Snažíme se být poctiví a podle toho dostávají hráči šanci na reprezentačních akcích. V Superlize jsou zajímaví fotbalisté a chceme je vyzkoušet mezi nejlepšími národními týmy. Pokud uspějí, mají velkou šanci jet do Austrálie,“ oznámil trenér.

Zápas SK Líšeň (v bílém) proti FC Slavoj Vyšehrad.
Ve Zbrojovce neuspěl, v Líšni se Čermák vypracoval v oporu a vyhlíží soupeře

V hlavě už spřádá plány na blížící se světový šampionát. „Určitě na nás bude tlak, ale když v realizačním týmu budeme nervózní, akorát to přeneseme na kluky. Věřím týmu, že budeme úspěšní a zvládneme to. Pakliže nebudeme, nejde o život, jsme amatéři,“ pravil Bejda.

Sestava České republiky
Brankáři: Dominik Kunický (Brno), Ondřej Bíro (Most). Hráči do pole: Stanislav Mařík, Jiří Sodoma, František Hakl, Tomáš Jelínek, Tomáš Kounovský, David Pozníček, David Baran, Michal Uhlíř (všichni Praha), Davis Presl, Bohumír Doubravský (oba Brno), Robin Demeter, Richard Svoboda (Jihlava) Daniel Kasal (Most).
Realizační tým: Stanislav Bejda (hlavní trenér), Jiří Novák, Karel Kristen, Radek Pokorný (asistenti kouče), Jakub Štefek (vedoucí týmu), Luděk Zelenka (generální manažer), Petr Pícha (technický manažer).