Ten případ si v ničem nezadá s detektivními příběhy Agathy Christie , v nichž se role zločince a oběti mění každou další stránkou. Fotbalový útočník Zbyněk Pospěch nesměl hrát a dlužil skoro dva a půl milionu korun. Teď je omilostněný a požaduje víc než milion po brněnském klubu.

Nový vítr o síle uragánu vnesl do kauzy bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu a olomoucký boss Jiří Kubíček, který Pospěcha od léta hájí. „Sankce vůči mému klientovi nejsou možné, je zcela nevinný,“ vykládá rozezleně jeho zástupce.

Bod 1: nesmí hrát. Disciplinární komise téměř před rokem zastavila fotbalistovi činnost, protože v roce 2008 údajně neinformoval svého bývalého agenta Ondřeje Chovance o přestupu z norského Odd Grenland do slovenské Petržalky. Chovanec požadoval smluvní pokutu bezmála dva a půl milionu korun, kterou mu za porušení podmínek kontraktu přiznala arbitráž.

Toto rozhodnutí ovšem porušuje platné směrnice FIFA (Mezinárodní fotbalová federace – pozn. red.) pro činnost agentů. „Podle ní fotbalista, který si vyjedná kontrakt s klubem bez asistence agenta, neporušuje uzavřenou smlouvu o zastupovaní a nemůže být sankcionován,“ cituje Kubíček.

Pokutu a zastavení činnosti tak považuje za nesmyslnou. „Soudci si nejspíš zapomněli přečíst předpisy, protože jsou v angličtině. Navíc rozhodnutí je v rozporu se stanovami svazu, protože musí být zásadně dvouinstanční. Jenže řízení se konalo pouze v první instanci, proti kterému nebyla možnost odvolání. Trest je protiprávní,“ pokračuje Kubíček.

V Pospěchův prospěch hraje také fakt, že jednáním Chovance se zabývala také komise pro agenty hráčů. „Ta zjistila, že smlouva je v rozporu s platnou směrnicí pro činnost agentů a porušuje kodex profesionálního chování agenta,“ stojí v zápise.

Minulý týden Odvolací a revizní komise ČMFS, která už odvolání útočníka jednou zamítla, přerušila trest a Pospěch smí hrát. „Jsem rád, že jsem se konečně dočkal a na svazu se našel někdo ochotný rozhodnout o mém případu. Rok čekání byl hodně dlouhý,“ oddychuje hráč, jenž se připravuje individuálně nebo s týmem divizních Kravař.

Bod 2: výpověď smlouvy. Na začátku dubna ukončila Zbrojovka Brno jednostrannou výpovědí se Zbyňkem Pospěchem smlouvu, protože podle jejího vyjádření nemohl plnit povinnosti profesionálního fotbalisty.

Kubíček označuje výpověď za neplatnou, protože kontrakt je stále řádně zaregistrován na svazu. „Brno do dnešního dnes nezaslalo opis výpovědi na ČMFS, což mu při jednostranném vypovězení smlouvy povinně ukládají svazové směrnice. Klub tím nerespektoval podmínky pro možnou platnost výpovědí,“ hájí fotbalistu Kubíček.

Až při doručení na svaz se teprve zahajuje arbitrážní řízení, které posoudí důvody pro ukončení kontraktu.

Nic takového se ovšem nestalo a útočník proto nadále patří Zbrojovce. A Pospěch požaduje ušlý plat, který mu smlouva zaručuje. Suma se momentálně vyšplhala na 1 080 000 korun. „Jelikož se jednání arbitráže zatím odsouvá, s říjnovou výplatou dluh naroste o dalších 120 tisíc. Devět měsíců bez fotbalu má dopad nejen na kariéru hráče, ale také na jeho sociální postavení,“ dodává Kubíček.

O případném angažování osmadvacetiletého forvarda nechtějí v Brně slyšet. „Odstoupili jsme od smlouvy, svaz to posvětil a trenéři neuvažují o jeho návratu. Může odejít do zahraničí, nebudeme mu bránit. Pokud bychom měli platit, půjdou všechny peníze na exekuce,“ poukazuje generální ředitel Zbrojovky Pavel Mokrý na tíživou situaci hráče.

Právník nesouhlasí ani s tvrzením, že fotbalista nesplnil své závazky, když se k výpovědi nevyjádřil. „Pospěch v řádném termínu zaslal odmítavou reakci,“ diví se. Podle Kubíčka Zbrojovka pouze využila rozhodnutí arbitráže a Pospěcha se zbavila. „Místo, aby se v Brně cítili poškození a zažalovali svaz, vypověděli smlouvu. Takhle se situace obrátí proti klubu,“ varuje Kubíček.

Jeho klient údajně nepodepsal listinu o bezdlužnosti, protože nedostal mzdu za listopad a prosinec 2009. Zbrojovka zamlčela před licenčním manažerem Pospěchův platný kontrakt, a přesto bez dokladu licenci získala. „Tím se klub vystavuje nebezpečí disciplinárního řízení,“ sděluje Kubíček.

O odvolání proti ukončení smlouvy rozhodne arbitráž nejspíše v listopadu.

Kauza Pospěch:

únor 2008 – Pospěch přestupuje z Odd Grenland do Petržalky

květen 2009 – arbitráž nařizuje Pospěchovi zaplatit agentu Chovancovi pokutu sto tisíc eur

listopad 2009 – disciplinárka zastavuje Pospěchovi činnost

duben 2010 – Brno vypovídá Pospěchovi hráčskou smlouvu

říjen 2010 – odvolací a revizní komise povoluje Pospěchovi opět hrát

Pospěch: Brno mě chtělo potopit, ničí mi život

Osmadvacetiletý fotbalový útočník Zbyněk Pospěch požaduje po Zbrojovce Brno přes milion korun, které mu podle platné smlouvy dluží.
Opava, Brno /ROZHOVOR/ - Když jste se ho před rokem zeptali na jeho situaci, nechtěl příliš mluvit, jen opakoval nevinu. Teď musíte zavolat na mobilní telefon jeho manželce, protože fotbalista Zbyněk Pospěch momentálně žádný nevlastní. „Věřím, že už se vše obrátí a vrátím se zpátky do života, na který jsem zvyklý,“ sdělil Deníku Rovnost osmadvacetiletý útočník, který může opět nastupovat k zápasům.


Jste opravdu na dně, jak se objevilo v některých médiích?
Je to pravda, protože Brno mi zavařilo. Mám velké měsíční výdaje a klub mi skoro rok dluží peníze. Věřím, že ale celou sumu dostanu, všechno se vyřeší a zase budu hrát fotbal.

Splácíte hypotéku a auto, což bez mzdy dost dobře nejde…
Když rok nedostanete ani korunu, není to jednoduché. Nevěděl jsem, co dál. Jsem bez peněz.

Odvolací a revizní komise vám téměř po roce přerušila zákaz činnosti. Co to pro vás znamená?
Nechci nic zakřiknout, protože už se vše táhne rok. Teď se konečně celá záležitost pohnula v náš prospěch. Sice nemáme vyhráno, ale věřím, že někteří lidé konečně pochopili, že právo je na naší straně.

Zajímá vás hlavně pokračování hráčské kariéry, nebo dluh, který požadujete po Zbrojovce?
Momentálně jsou pro mě důležité obě věci. Určitou pohodu doma chcete a ta přichází do značné míry s penězi. Štve mě také trest, kvůli němuž jsem rok nehrál. Mrzí mě, jak se Brno zachovalo. Když mi vypovědělo smlouvu, nikdo nepřijel na arbitráž. Jednání tak přišlo na řadu až po přestupním termínu, a proto jsem nemohl nikam přestoupit.

Což znamenalo další čtyři měsíce čekání, že?
Možná šlo o záměr klubu, ale takhle musím počkat na listopad, kdy arbitrážní komise projedná odvolání. Až pak se dozvím, za koho smím nastoupit. Brno mě potopilo.

Myslíte si, že v listopadu už se dozvíte konečný verdikt?
Doufám, že ano. Nejpozději do konce roku chci mít jasno. Někteří lidé už přestali věřit, ale jsem přesvědčený, že situace pro mě dopadne dobře.

Když vás začal hájit bývalý místopředseda ČMFS Jiří Kubíček, obrátilo se vše k lepšímu?
Je to člověk, kterému stoprocentně věřím. Otevřel mi oči ohledně fungování fotbalu v klubech i na svazu. Náš vztah je založený na vzájemné důvěře a už po dvou měsících jeho práce vidím výsledek. Mám v panu Kubíčkovi velkou jistotu a myslím, že by udělal hodně pro celý český fotbal.

Předpokládám, že kdyby nevěřil v návratnost svých investic, peníze vám nepůjčí…
V dnešní době se opravdu nepůjčují peníze jen tak ze srandy. Je přesvědčený, že v mém případě se někde stala chyba a styl jednání vůči mě zavání černotou. Máme pravdu, protože stanovy svazu jsou dané a překvapuje mě, že o nich neví pan Mokrý. (generální ředitel Zbrojovky a bývalý předseda ČMFS – pozn. red.)

Považujete zrušení trestu odvolací komise za jasný krok vypovídající o vaší nevině?
Řekla sice, že můžu hrát, ale rozhodnutí není definitivní. Přesto tím považuju zákaz fotbalu za zrušený, a tím pádem také dvouapůlmilionovou pokutu. Přišlo by mi divné, kdybych měl zase nějakou sankci platit. (úsměv)

Jaký máte názor na vypovězení vaší smlouvy Zbrojovkou Brno?
Klub mi ji vypověděl neprávem, protože při jednostranném ukončení musí poslat opis na svaz a teprve pak se jím bude zabývat arbitráž. Jenže moje smlouva na svazu existuje, je řádně zaregistrovaná. Ani nechápu, proč mi Brno zakázalo trénovat.

Pravděpodobně o vás nestálo.
Překvapuje mě, že se za mě klub nepostavil, když mě za osm milionů koupil z Petržalky. Tehdejší trenér Beránek mě na podzim poslal do Opavy, možná šlo o nařízení vedení, ale pravdu se asi nikdy nedozvím. Neznám patřičný důvod pro výpověď, protože jsem se proti smlouvě nijak neprovinil.

Můžete hrát za Brno, kde ovšem nemají zájem. Dovedete si tam představit pokračování kariéry?
To nevím, chtěl bych si zahrát za jakýkoli tým. Netuším, proč mě Brno chtělo potopit, ničí mi kariéru i život. Ale Zbrojovka má teď problémy sama se sebou.

Máte nějaké nabídky?
Něco mám a v době, kdy jsem mohl přestoupit, se mi ozývaly také prvoligové kluby. Doufám, že po zrušení zákazu se přidá víc týmů. Záleží, jak se k tomu postaví Brno, zda mi nebude dělat problémy.

V divizních Kravařích asi kariéru restartovat nechcete, že?
Myslím si, že mám pořád na víc. Sice jsem hrál naposledy v listopadu, ale zimní přípravu jsem ještě absolvoval s Opavou a potom jsem do dubna trénoval s brněnským béčkem. Doma jsem zatím pět měsíců a jsem natolik zkušený fotbalista, abych přes zimu manko dohnal. Dokážu se dostat do bývalé formy a třeba si zahraju proti Brnu. (úsměv)

Jak jste na tom s kondicí?
Ta hodně závisí na zápasovém vytížení, manko mám, ale v zimní přípravě ho doženu. Už se nemůžu dočkat, až se někde na měsíc zavřu a nechám na sebe křičet.

Co vás nyní žene dopředu?
Moc se těším, až vyhrajeme arbitráž, vše se zlomí a vrátím se zpátky do fotbalového života, na který jsem zvyklý.