Právě start FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se loni Zbrojovce příliš nepovedl. Z prvních desíti kol vyhrála jen ve třech duelech a zabředla do středu tabulky. Situaci ne-ustál Roman Pivarník, tehdejší hlavní trenér.

Nahradil ho Pavel Šustr, který vtiskl Brnu tvář a po vydařeném závěru ročníku ho propašoval až do baráže. V ní nakonec Zbrojovka neuspěla, ale teď je nový začátek. „Poslední sezonu jsme si soutěž vyzkoušeli, nevěděli jsme, do čeho jdeme, ale nyní už víme. Na druhou ligu jsme teď připravení lépe,“ řekl brněnský útočník Lukáš Magera.

Sezona sice čítá třicet duelů, ve kterých se může stát v podstatě cokoliv, ale začátek ligy je prostě důležitý. O tom se Zbrojovka přesvědčila. Na to, aby odčinila nepovedené výsledky z úvodu, se ve druhé polovině nadřela. „Uspět na startu soutěže je podstatné. Víme, že jsme měli dobrý konec, ale chyběly nám body ze začátku,“ líčil Magera, jenž se stal se čtyřmi přesnými zásahy nejlepším střelcem Brna v přípravě.

Plány k podobě nové brněnské multifunkční haly a jejího okolí.
Hokejové mistrovství světa v Brně? Hala do pěti let nevznikne

Proti Vlašimi chtějí Brňané navázat na formu ze závěru sezony, kdy z posledních šesti kol brali vždy plný bodový zisk. „Když v tomhle trendu budeme pokračovat, skončíme ve druhé lize první,“ měl jasno Magera.

Brněnský snajpr si zároveň pochvaluje i fakt, že mužstvo zůstalo relativně pohromadě. „Odešli jen tři hráči a přišel pouze Adam Fousek, čímž se zkvalitnily kraje hřiště. Teď je celek poskládaný dobře. V šatně je pohoda, všichni už jsme natěšení na naše ambice, které máme,“ líčil Magera.

IDEÁL. BLÍZKO I DALEKO

Tomu, že Zbrojovce se podaří postoupit, v Brně věří. Někdo sice očekával výraznější posílení, ale ono i to, že se právě příliš změn v kádru neuskutečnilo, není na škodu. Šustr tak plynule, i díky jen dvoutýdenní pauze, mohl pilovat hru ke svému ideálu. „K úplnému se asi nikdy dojít nedá, vždy se objeví věci, které by neměly,“ poznamenal hlavní brněnský kouč.

Zároveň vysvětluje, proč je důležité nelenit a neustále se pokoušet fotbalové myšlení hráčů inovovat. „Fotbal a hra se totiž pořád vyvíjí. Musíme odstraňovat naše nedostatky, ale také se každým zápasem nebo tréninkem posouvat na další úroveň,“ pravil Šustr.

V přípravě Zbrojovka z pěti utkání čtyřikrát vyhrála, nasázela dvacet branek a pouze pět jich dostala. Na posílení sebevědomí dobré, jenže už dnes startuje druhá liga.

Budova hlavního vlakového nádraží v Brně.
Opravu nádraží možná zbrzdí nález historického kamene

Jako první se brněnskému klubu do cesty za postupem postaví Vlašim. Nepříjemný soupeř, který sice v minulém ročníku obsadil až dvanáctou příčku, ale Zbrojovka ho loni ani jednou neporazila. Venku remizovala 2:2 a doma padla 1:2. Je tedy co napravovat.

Mančaft ze Středočeského kraje vstupuje do nové sezony s přiměřenými ambicemi a novým trenérem Michalem Maškem, pro kterého jde o první angažmá ve druhé lize. „V první řadě se musíme vyhnout bojům o záchranu, a potom můžeme pokukovat i po pozicích okolo osmého místa,“ podotkl Mašek pro klubový web.

V přípravě Vlašim ze šesti duelů vyhrála jen dvakrát.