Aktivněji vstoupili do utkání hosté, ale žádnou vyloženou příležitost si nevypracovali. Zbrojovka postupně srovnala krok, v útoku zaměstnával Jablonec především agilní Musefiu Ashiru. Jenže jako první udeřili Severočeši.

V 21. minutě se po přízemním centru dostal ve vápně míč k Lukáši Masopustovi, který střelou z první dostal balon s pomocí břevna do branky. „Zápasy se opakují jak přes kopírák, jdeme do nich s nějakým odhodláním. Nic nenasvědčuje, že máme dostat gól, ale bohužel soupeř poprvé přijde do šestnáctky a z úvodní střely skóruje,“ litoval brněnský kouč Roman Pivarník.

Brňané se i nadále tlačili dopředu, jenže v 28. minutě svedl ve vlastním vápně souboj Milan Lutonský s Tomášem Holešem, který se poroučel k zemi a rozhodčí nařídil penaltu. Tu bezpečně proměnil Jakub Považanec. „Na hru Brna jsme se připravili, věděli jsme, že není v komfortní situaci. Ve hře však bylo stále dvanáct bodů a uvědomovali jsme si, že nám soupeř nic nedá zadarmo,“ prohlásil jablonecký lodivod Petr Rada.

Za stavu 2:0 vycházel Jablonec ze zajištěné obrany a stejnou hrou se prezentoval i ve druhém poločase. „Viděli jsme, že na brněnských hráčích situace trochu doléhá, v některých pasážích hráli nepřesně,“ všiml si kouč Jablonce.

Na snímku Michal Škoda.
Zbrojovka zabojuje o naději s jarním lídrem z Jablonce

Zbrojovka sice měla optickou převahu, jenže z ojedinělé útočné akce druhým gólem v utkání navýšil náskok Jablonce Považanec, který parádní dalekonosnou střelou ke vzdálenější tyči nedal Dušanu Melichárkovi šanci. „S výsledkem jsme ve druhé půli stále chtěli něco udělat, hráli aktivně, ale těžko se prosazovali ve vápně. Pokud dáme nějaký centr, jde spíš o takové bochánky. Jablonec dobře vyplňoval prostory a bránil, jak se v lize bránit má,“ řekl Pivarník.

I přes snahu Brno branku nevstřelilo a jeho krize se ještě víc prohloubila. Další duel sehrají Jihomoravané příští neděli na hřišti Teplic. „V této chvíli můžu říct, že Brnu přeju, aby se co nejdřív vrátilo do první ligy. Mám zde spoustu kamarádů – bývalých fotbalistů, kteří se zasloužili o jméno Zbrojovky. Nejvyšší soutěž sem určitě patří,“ doplnil Rada.

FC Zbrojovka Brno – FK Jablonec 0:3
Poločas: 0:2
Branky: 21. Masopust, 28. Považanec (pen.), 67. Považanec
Rozhodčí: Královec – Paták, Pochylý
ŽK: Lutonský, Juhar
Diváci: 2216

Brno: Melichárek – Sukup, Vraštil, Pavlík, Lutonský – Polák, Kratochvíl (75. T. Pilík) – R. Acosta, Michal Škoda (46. Bazeljuk), Ashiru (28. Juhar) – Růsek
Jablonec: V. Hrubý – Holeš, Pernica, Lischka, Matěj Hanousek – Hübschman – Masopust (82. Jaroslav Diviš), Trávník, Považanec, Jovović (54. Zelený) – Doležal (73. Chramosta)