Zkušený kouč prokázal, že prostějovské mužstvo dokonale zná a svým svěřencům naordinoval dokonalou taktiku.

„Chodím sem často, takže jsme samozřejmě věděli, kde domácí tlačí bota. Jeli jsme sem s čistými hlavami a chtěli jsme ukázat, že umíme hrát fotbal,“ usmíval se šestapadesátiletý rodák z Prostějova.

Velkou roli podle něj hrála psychika.

„My jsme mohli, domácí museli. Musím ale říct, že to bylo výborné utkání. Domácí sice budou kritizovaní, že dostali šest gólů, ale dopředu byli hodně nebezpeční. My jsme to ale ustáli a navíc jsme byli velmi dobří v brejkových situacích,“ těšilo Machálka.

To domácí trenér Oldřich Machala byl po utkání pochopitelně rozpálený doběla.

„Prospali jsme dvacet minut. Propadli jsme totálně jako mužstvo. Ještě jsem neviděl, abychom udělali tolik hrubých chyb a takové nedostupování v obraně. S tak špatným bráněním zápas nešel vyhrát,“ sepsul své mužstvo Machala.

Ráz divokého zápasu určily už úvodní minuty. Namotivovaná Líšeň na Prostějov vletěla a po třinácti minutách vedla 2:0. Domácí obrana byla v naprostém rozkladu a hosté mohli brzy vést i vyšším rozdílem. Do konce půle ale Prostějov zásluhou Machynka snížil a zdálo se, že se vrátil do hry.

Domácí navíc po přestávce přidali na aktivitě a několikrát byli blízko k vyrovnání.

„Tam jsme měli tři vyložené příležitosti a mohli jsme vyrovnat na 2:2. Ale musím říct, že soupeř byl nakonec lepší. Byli rychlejší a agresivnější,“ viděl jasný rozdíl na hřišti Machala.

Jeho slova dokonale potvrdil moment z 55. minuty, kdy Líšeň odskočila opět na dvě branky. Útočník Fila si ve vápně nikým neatakován v klidu navedl míč na střed hřiště a poslal míč k tyči. V 65. minutě navíc přidal další gól Demeter a o vítězi bylo jasno.

Prostějov pak sice ještě dokázal snížit na rozdíl dvou branek, ale tento zápas jednoznačně patřil ofenzivě Líšně. Ta nejprve z penalty zásluhou Kršky zvýšila zpět na třígólový rozdíl a stejný hráč pak šestým gólem dokonal potupu domácích.

Lídr soutěže tak prohrál na domácím hřišti 2:6 a znovu dal šanci Velkému Meziříčí. To totiž doma porazilo Kroměříž a na Prostějov ztrácí už jen dva body.

Lukáš Žalčík
Z extraligy zpět do Prostějova. Žalčík znovu oblékne dres Jestřábů

1. SK Prostějov – SK Líšeň 2:6 (1:2)

Branky: 41. Machynek, 68. Šteigl – 5. Elekana, 13. Machálek, 55. Fila, 65. Demeter, 76. a 83. Krška. Rozhodčí: Denev - Machač, Sedlák. ŽK: Sus, Kroupa, Rus, Machynek, Hapal - Hlavica, Fall, Krška, Zezula. Diváci: 500.
Prostějov: Jícha – Machynek, Sus, Schuster, Rus - Koudelka, Pančochář (28. Hapal), Žykol (70. Píchal), Langer (58. Fládr), Šteigl – Kroupa. Trenér: Oldřich Machala.
Líšeň: Kotnour – Fall (46. Zezula), Hlavica, Hanuš, M. Machálek (73. Čampa) – Elekana (78 Smrčka), Minařík, Demeter, Krška – T. Machálek, Fila. Trenér: Miloslav Machálek.