„Opustil jsem stereotyp, zažil jsem jiné tréninky. Je to pro mě jedině plus," pochvaluje si.

Brněnský rodák poprvé nakoukl do juniorské reprezentace na začátku září, kdy s týmem absolvoval tréninkový kemp ve Švýcarsku. Tentokrát už odehrál i dva přípravné zápasy. Do čtvrtečního zápasu na Ukrajině, který Češi vyhráli 1:0 naskočil v 87. minutě, při úterní prohře 0:1 s Itálií nastoupil v základu a odehrál 78 minut. „Mám dobré pocity, i když výkon proti Itálii mohl být lepší. V obou zápasech jsme hráli kvalitně, jenže jsme měli špatnou finální fázi," lituje Malík.

Do jedenadvacítky nakoukl paradoxně až ve dvaadvaceti letech. Počítá se totiž věk na začátku kvalifikačního cyklu. Ten současný zakončí mistrovství Evropy, které hostí v červnu Česká republika. „Před dvěma měsíci jsem na to ani nepomyslel, teď už ale šanci cítím. Euro je však až v létě, může se toho spousta změnit. Nechci předbíhat," upozorňuje Malík.

V reprezentaci se potkal i s hráči pražské Sparty. Právě proti ní odehraje v sobotu Zbrojovka na domácím stadionu další prvoligový duel. „Bavili jsme se tam s Kubou Brabcem a Tomem Přikrylem, ale moc jsem na Spartu nemyslel. V úterý jsme hráli zápas, soustředil jsem se na něj," zmiňuje brněnský obránce jména svých zítřejších soupeřů.

Na zápasy s nejúspěšnějším klubem české historie má Malík dobré vzpomínky. „Proti Spartě jsem poprvé naskočil do nejvyšší soutěže. A zrovna jsme vyhráli 3:2," připomíná památné vítězství z května loňské roku. Do hry tehdy naskočil na posledních šest minut.

Teď chce už jako člen základní sestavy Zbrojovky zaskočit favorita znovu. „Jen zopakování takového výkonu nám pomůže k dalšímu zisku bodů," uvědomuje si Malík.

DAVID NEKVINDA