Silnějšího generálního partnera než před dvěma lety získala Zbrojovka. Alespoň to tvrdí představitelé brněnského fotbalového klubu, který se vrátil do nejvyšší české soutěže. Sázkovou společnost Fortuna nahradila agentura E-Motion.

Ta se zabývá organizací sportovních akcí a obchodem s reklamními i televizními právy. „Finanční přínos našeho nového partnera je vyšší než u Fortuny. To neznamená, že E-Motion bude v Brně navěky, ale teď nám pomůže. A pokud najdeme lepšího a silnějšího partnera, určitě jej přivede E-Motion," uvedl majitel brněnského klubu Jaroslav Přeček.

Jednatel nového generálního partnera Zbrojovky je přitom jeho bratr Vlastislav. „Jde o zkušeného manažera, který nám pomůže zvednout náš finanční marketing, kde máme obrovské rezervy. Musíme hledat nové formy a metody toho, jak sponzory přitáhnout, což nás naučí. Rok, o který jsme postup do ligy urychlili, nám chybí v konsolidaci klubu. Ale našli jsme správný směr," podotkl Přeček.

Rozpočet Zbrojovky na nadcházející ročník nejvyšší soutěže se bude pohybovat okolo padesáti milionů korun. „S druhou ligou jej nelze přesně srovnat. Za rok 2011 byl rozpočet 77 milionů korun, jenže do něj patřily i smlouvy s hráči, které pokračovaly po sestupu. Milionové závazky se tak táhly až do jara, válely jsme je před sebou i dva roky. Dnes už je máme všechny srovnané," pronesl výkonný ředitel klubu Martin Maťašovský.

Dluhy, kvůli nimž hrozilo Zbrojovce až insolvenční řízení, jsou podle něj zažehnané. „Daří se nám vracet zpátky důvěru v klubu. Všechny závazky z loňska vůči hráčům i trenérům jsou splacené. Některé nedoplatky ještě máme za duben a květen u drobných dodavatelů, které v nejbližší době doplatíme," přislíbil Maťašovský.

Zbrojovka v porovnání s poslední sestupovou sezonou v nejvyšší soutěži snížila rozpočet téměř o padesát procent. Tehdejší generální ředitel klubu Pavel Mokrý oznamoval částku 95 milionů korun, jehož značnou část pokrývaly platy na víc než 70 hráčů pod smlouvou. „V tuto chvíli jsme počet fotbalistů pod smlouvou mírně rozšířili, protože jsme stavěli novou juniorku, ale máme okolo pětatřiceti," sdělil brněnský sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Zbrojovka také vítá lepší komunikaci s vedením města Brna. „Máme problémy se dvěma tréninkovými hřišti, kde je závlahový systém v katastrofálním stavu. Jde o velkou investici, ale mám příslib, že to město v září projedná a částku poníží. Vychází nám vstříc víc než v minulosti," dodal Kudela.

Novinky ve Zbrojovce:

Zbrojovka spustila nové internetové stránky s responzivním web designem, díky němuž se zobrazení stránky přizpůsobí zařízení, na kterém je prohlížená, tedy mobilu, tabletu nebo počítači. Novinky nabízí také klubový fanshop. Od přelomu září a října spustí akci ke stoletému výročí založení klubu, které připadá na leden 2013 a na nějž plánuje utkání s Atléticem Madrid. Od prvního kola pak rozjíždí projekt Osobnosti fandí Zbrojovce. Na každém utkání představí herce či sportovce, který se s klubem ztotožňuje.