„Kdybych nedal po tak krásném centru, asi budu fakt dřevák," vtipkoval pětatřicetiletý útočník. Svým druhým gólem v zápase jen podtrhl parádní výkon a nasměroval Brno k výhře 3:1.

Co říkáte na to, že jste se v klíčovém momentu prosadil přes vyhlášené hlavičkáře Řepku s Lengyelem?

Oba dva jsou fantastičtí. Já stál asi tak blbě, že jsem to dal tak dobře. (smích) Musím přiznat, že mám z gólu hlavou velkou radost. Myslel jsem si, že se mně už v kariéře nepovede. V týdnu jste se mě ptali, jestli jsem nervózní z čekání na gól. Ale kašlu na to, kdo dává branky. Tentokrát bylo důležité, že nás nakopl už gól na 1:1. Najednou hrála úplně jiná Zbrojovka s jiným srdcem. Bylo vidět, že zápas chceme zlomit.

Budete teď hlavičky ještě víc trénovat?

To je u mě zbytečný. Vím, že v čem jsem pro mančaft silnej a to musím v těchto letech zdokonalovat. Když si je nebudu držet, nebudu v týmu.

Prý jste se už den před zápasem v autobuse bavili o tom, že gól hlavou je pro vás nedostižná meta…

Řeknu to jinak. Když vám Lafata vstřelí šest gólů v pěti zápasech, pak se díváte na Falcaa, který dá gól snad i v šalině, je pak těžké s takovýma klukama držet notu a dělat útočníka v naší lize.

Váš „hlavičkový půst" se stal terčem vtípků. Zavoláte teď třeba kouči Karlu Jarůškovi?

Adeptů je víc. Karel Jarůšek je takový můj fotbalový táta. Hodně věcí spolu probíráme. Dodnes si voláme skoro obden. Lidi se se mnou sázeli celou kariéru a v 35 letech si to nějak vychutnám. Pozvu kluky na nějaké občerstvení, protože Glaser mi nachystal nádherný balon.

Hodně oživil hru. Souhlasíte?

Povedlo se hodně věcí. Mezla (Mezlík) šel na hrot. A Glaser? Střídání klobouk dolů. To je pro mě muž zápasu. Ovlivnil utkání svým výkonem, přístupem. A že dal takový gól? Něco krásného.

V útoku jste často sváděl souboje s Tomášem Řepkou, občas jste i živě diskutovali. O čem jste se bavili?

Máme spolu dobrý vztah. Celý zápas jsme si ze všeho dělali srandu. Zasmáli jsme se různým věcem, které se nepovedly mně nebo jemu. Pak mě zastavil u lajny u lajny. Já mu říkám: Ty! Vzals mě i s nohou. Odvětil, že jen trošičku. Já říkám: Je vidět, že jsi aspoň trochu soudnej. Myslím, že novináři kolem Řepky vytváří auru negativnosti, i když si to někdy dělá sám. Třeba vyloučení v Teplicích. Jinak je to v civilu normální kluk a borec v pohodě. V lize jsou zákeřnější stopeři. Tomáš patří k těm soudným. Moc dobře ví, když udělá chybu.

Co jste si v kabině řekli o poločase?

Něco se změnilo. Byl jsem nadšený z toho, jak jsme pak do druhé půlky vlítli. Jsem šťastný, že máme deset bodů. Věřím, že diváci, kteří nepřišli, tleskali u obrazovek, trochu jsme je nalákali a za tři týdny přijdou.

V reprezentační pauze teď můžete být klidnější…

Jako Brňák si budu čtrnáct dní užívat. Není nic příjemného, když přijdete po prohře 0:5 se Slavií do obchodu a paní u rajčat vám řekne: Ty vole, tohle snad ne. Teď si tam možná postojím déle. Neříkám, že jsem Beckham, ale lidi prožívají výhry a porážky vám dají sežrat, což ke sportu patří. Rajčata se mně teď určitě budou nakupovat líp.

ČTĚTE TAKÉ: Zbrojovka otočila zápas s Dynamem, dvakrát se trefil Švancara