Obránci na dovolené a mužstva složená ze samých fotbalových útočníků? Alespoň tak na první pohled vypadaly zápasy 28. kolo krajského přeboru. V osmi utkáních padlo dohromady padesát branek. Diváci se tak radovali v průměru každou čtvrthodinu.

Podobně nevídané gólové hody v jednom víkendu si v posledních letech nikdo nepamatuje. „Za poslední tři roky si nevybavuju, že by někdy padlo tak nezvykle vysoké číslo branek. Je to rarita," uvedl sekretář Jihomoravského krajského fotbalového svazu Josef Dvořáček.

Trenér Kuřimi Tomáš Kovanda se v páté nejvyšší soutěži pohybuje už pět let, marně ale lovil v paměti podobně nabité kolo. „Myslím, že jsem se s tím ještě nesetkal," potvrdil kouč týmu z Brněnska, který podlehl 2:4 Moravskému Krumlovu.

Podle něj stojí za gólovými hody blížící se konec soutěže. „V předposledním kole už většina týmů o nic nehrála, protože byly zachráněné nebo nebojují o postup. Kluci mají fotbalu plné zuby, cítí se už na dovolené, hrají víc v klidu a uvolněněji. Na obranu se tak nekoncentrují a spíš mají ofenzivní choutky," uvažoval Kovanda.

S tím souhlasí i hráči Ivančic. „Spousta mančaftů zkouší náhradníky, nasazuje dorostence. Tak k tomu přistoupil soupeř," řekl Bohumil Ryška po výhře 4:2 v Novosedlech.

Nejvíc se pod rekordní zápis podepsal triumf Boskovic s Rajhradem 7:3, kde padl gól v průměru každých devět minut. „Něco takového jsem s našim týmem ještě nezažil. V obraně jsme dělali moc chyb a zkušené mužstvo soupeře je dokázalo trestat," sdělil rajhradský kapitán Aleš Horváth.

Vysoký počet branek v duelu už jistě udržených Boskovic a Rajhradu bojujícího o záchranu trenéra Kuřimi překvapilo. „V takovém zápase bych deset tref nečekal," přiznal Kovanda.

Znovu atakování padesátigólové hranice v jednom víkendu už nepředpokládá. „Šlo o extrém, který se zase dlouho a možná už vůbec nebude opakovat," tipoval.

Opačný názor má ivančický obránce Ryška. „V posledním kole se to ještě umocní. Nevidím důvod, proč by číslo nešlo ještě překonat," doplnil.

6,25 - Tolik v průměru gólů padlo v každém utkání 28. kola krajského přeboru. V osmi zápasech viděli diváci celkem padesát branek.

3,39 - Takový je celosezonní průměr vstřelených gólů v zápasech krajského přeboru 2011/2012. Ve 232 zápasech padlo celkem 787 branek.

Gólově rekordní 28. kolo: Boskovice – Rajhrad 7:3, Podivín – Ráječko 5:2, Rájec-Jestřebí – Kyjov 0:7, Vracov – Zbýšov 5:1, Blansko – Rousínov 5:1, Novosedly – Ivančice 2:4, Mor. Krumlov – Kuřim 4:2, IE Znojmo – Bzenec 2:0.

Nejvíc branek v jednom utkání 2011/2012 – 10: Podivín – Rájec-Jestřebí 7:3, Boskovice – Rajhrad 7:3. 8: Podivín – IE Znojmo 2:6, IE Znojmo – Rajhrad 5:3, Kyjov – Rájec-Jestřebí 6:2, Ráječko – Rajhrad 5:3.