Zbrojovka momentálně testuje slovenského ofenzivního záložníka Martina Juhara, jehož vyzkoušela v přípravném duelu proti Tišnovu. Brňané vyhráli 8:1, devětadvacetiletý hráč nastoupil na levém kraji obrany a snažil se o podporu ofenzivy častými centry. „Po úterním tréninku budu vědět, zda u nás Martin bude, nebo ne, pak se k němu můžu vyjádřit,“ odpověděl Dostálek na adresu bývalého hráče pražských klubů Sparty i Slavie.

Jenže brněnský kádr trápí víc nedostatků, takže vedení klubu usilovně pracuje na jeho posílení. Čas má nanejvýš do pátku. „Pokud někdo přijde, tak spíš na hostování, ale v tenhle moment vůbec nevidím, kdo tam může jít. Brno potřebuje gólového útočníka a nezdá se mi, že je někdo k mání,“ uvažoval hráčský agent Ondřej Chovanec.

Do Brna dřív poslal dva talentované fotbalisty, kteří se z jihu Moravy odrazili až do české reprezentace – obránce Jakuba Brabce a záložníka Jana Sýkoru. „V Brně byli hráči vždycky spokojení, všechno fungovalo, měli herní vytížení, Zbrojovka znamenala důležitý krok v jejich kariéře,“ ocenil Chovanec.

Zbrojovka vyhrála v Tišnově 8:1. Na hřiště vyběhl i Martin Juhar.
Zbrojovka si zastřílela v Tišnově, Jihlava vyškolila Znojmo

Gólového zabijáka momentálně nenabízí a v nejvyšší soutěži vidí jen dva možné kandidáty, kteří ve svých klubech nejsou vytížení. „Napadají mě jen Kuba Řezníček z Plzně a Lukáš Juliš ze Sparty, nikdo jiný k mání ani není,“ jmenoval.

Řezníček strávil v Brně dvě sezony, v létě přestoupil do Plzně, ale v nejvyšší soutěži zasáhl jen do dvou duelů a dohromady na 37 minut. „Z hlediska herního vytížení si v Plzni moc nevýská, jelikož skončilo přestupní období do Evropy, ani si v nejbližších týdnech výskat nebude. Ve Viktorii je mezi útočníky až trojka za Krmenčíkem a Bakošem. Zbrojovka ho může oslovit, otázka je, zda by chtěl a zda by ho Plzeň pustila, když má před sebou vedle české ligy ještě Evropskou ligu a Mol Cup,“ poznamenal agent.

Větší přebytek v kádru mají určitě Sparta se Slavií, které mohou na jih Moravy aspoň do konce podzimu někoho zapůjčit. „Byť je to paradoxní z hlediska herního vytížení některých hráčů, moc se jim ze Sparty ani ze Slavie nechce. I kdyby kluby na výplaty doplácely, pomůže udělat hráče, kterému se jinam nechce? Brno spíš potřebuje někoho, kdo za mužstvo bude bojovat a není mu lhostejné, jak dopadne, i když za dva měsíce půjde zpátky,“ upozornil Chovanec.

Majitel brněnského klubu o případných námluvách mluvit nechce. „Řešíme změny, aby se zvýšila úroveň kádru,“ uvedl vlastník Zbrojovky Václav Bartoněk.

Kdo Zbrojovce může pomoct?
JAKUB ŘEZNÍČEK
Ofenzivní tank ve Zbrojovce dvě sezony odváděl skvělé služby, nastřílel dvacet branek a vysloužil si angažmá v ambicióznějším klubu. Jenže v Plzni nemá vytížení, do první ligy zasáhl jen dvakrát jako střídající hráč na 33 a 4 minuty. 

LUKÁŠ JULIŠ
Dvaadvacetiletý sparťanský odchovanec patří mezi nejskloňovanější jména mezi možnými odchody z letenského klubu. Nový kouč Pražanů Andrea Stramaccioni jej do prvoligové sestavy zařadil pouze jednou.