Vzestup Slovanu má na svědomí kouč Michal Kugler a také pět nových tváří v týmu. „Přišli fotbalisté kvalitní nejen herně, ale také lidsky. A náš úspěch je převážně zásluha nového trenéra," uvedl Čejka, který plní i roli asistenta kouče.

V závěru podzimu skončil v Rosicích trenér Daniel Břežný a mužstva se ujal Kugler, který na Brněnsko zamířil z Blanska. „Ať chci, nebo ne, na jižní Moravě není větší odborník. Neříkám to proto, že mě trénuje čtyři roky a věří mi, ale je prostě motivátor. Jde o to, aby hráči přijali, co chce. Naštěstí jsou v Rosicích chytří kluci," uvedl levý obránce Petr Šíp, který do Slovanu také zamířil v zimní přestávce z Blanska.

Práci sedmačtyřiceti­letého kouče oceňuje i ředitel rosického klubu. „Je neskutečně náročný a pracovitý v tréninku i přípravě na zápasy. Přestože dokáže udělat v kabině melu a tak přísného trenéra jsem v Rosicích nezažil, funguje ve velmi přátelském vztahu s hráči, kluci za ním jdou. Tým táhl za jeden provaz a fungovalo to, těším se na novou sezonu," liboval si Čejka.

Slovan v tabulce posunuly především domácí výkony, ze sedmi jarních utkání jich vyhrály šest. „Před jarní sezonou jsme si řekli, že musíme vyhrát šest ze sedmi domácích zápasů, což povede k záchraně. Hned první utkání s Blanskem nám nevyšlo, ale dalších šest duelů jsme vyhráli. Navíc po vynikajících výkonech," těšilo ředitele klubu.

V posledním letošním utkání prohrál Slovan 1:2 v Kozlovicích, předtím však pět duelů ovládl. Mužstvo táhl hlavně nejlepší divizní střelec Petr Malata, který nastřílel dvacet branek. „Nenapadlo mě, že se tak rychle zachráníme, popravdě jsme z ničeho upletli bič. Věřím, že Rosice můžou pomýšlet na to, aby byly úplně někde jinde," pravil Šíp.

Šikovného ofenzivního beka lákalo zpět Blansko, které postoupilo do třetí ligy, přesto bude pokračovat v Rosicích. „Je mi třicet a nejsem nejmladší. Třetí ligu jsem si zahrál, bylo by to hezké, ale jsem rád za klid. S Peťou Čejkou máme úmluvu, že budu pokračovat ještě rok v Rosicích," dodal Šíp.

Přinejmenším na podzim se Slovan musí obejít bez záložníka Davida Pazourka, který si přetrhl přední zkřížený vaz v koleni. Do Zbrojovky pak míří dorostenec Dominik Moučka. Do Rosic naopak jde mistr Juniorské ligy s Brnem, obránce Jakub Černý, a záložník Jan Vaněk z Novosedel. „Tým na příští sezonu skládáme skoro měsíc, rozjednali jsme nějaké hráče, kteří už s námi od května trénují," dodal Čejka.

Čísla z Rosic
Nejvíc zápasů: 30 – Jiří Huška, Tomáš Selinger, 28 – Jan Zádrapa, Pavel Drbal, Tomáš Chlup, Petr Malata
Nejvíc branek: 20 – Petr Malata, 5 – Tomáš Selinger, 4 – Dominik Moučka, Filip Novotný
Vychytané nuly: 10 – Jan Zádrapa