Mercedes, Mercedes, Mercedeees, vyvolávali brněnští fotbaloví fanoušci v závěru posledního prvoligového duelu se Slováckem. Zbrojovka prohrála 1:3 a brněnský útočník Petr Švancara, jemuž příznivci přezdívají Mercedes, do utkání proti svému bývalému týmu ani nezasáhl.

Ve druhé půli tak dvakrát vstal z lavičky, protože jej kouč Ludevít Grmela ani neposlal rozcvičovat, a mával tribunám. „Doufám, že do utkání zasáhnu a třeba fanouškům na rozloučenou něco ukážu," povídal Švancara v týdnu pro Deník Rovnost.

Po příchodu nového trenéra Grmely totiž vypadl ze základní sestavy, a i když má ještě roční kontrakt, zmiňoval reálný konec ve Zbrojovce. „Nezlobte se, ale vím, na co se budete ptát. A to teď komentovat nemůžu," odmítl novináře po utkání se Slováckem.

Jeho setrvání v klubu bude představenstvo Zbrojovky probírat na středečním zasedání. „V posledních týdnech je jeho chování jak při zápasech, tak i mimo hřiště v rozporu s jeho profesionální smlouvou," sdělil včera večer Deníku Rovnost sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Na otázku Švancarova setrvání argumentuje jeho platnou smlouvou. „Trenér ani nikdo z vedení mu nedal žádné indicie, že s ním klub nepočítá. Jestli chce odejít, zeptáme se ho při představenstvu na důvody," pronesl Kudela.

Sportovní ředitel Zbrojovky vidí za počínáním pětatřicetiletého útočníka jeho vypadnutí ze základní sestavy. „Ztratil místo po výkonech, které se rozcházely s našimi představami. Co rozpoutal kolem sebe, ukazuje, že neunesl posazení na lavičku," doplnil Kudela.

Zatímco brněnští fanoušci vyvolávali jméno své ikony, příznivci Slovácka se radovali z vítězství nad Brnem, které až do soboty zažili naposledy v září 2002. „Zápas jsme si užili dosyta. Jsem rád, že jsme po jedenácti letech porazili Brno a mohl jsem být u toho. Moje děti si daly dárek v podobě tří bodů," připomněl sobotní Den dětí slovácký kouč Svatopluk Habanec, jenž pochází z Brna.

V prvním poločase hráli lépe domácí a Mezlík nastřelil břevno, ale brzy po přestávce si centr Kuncla srazil do branky brněnský záložník Traoré. V 58. minutě zvýšil na 2:0 Kovář po špatném vyběhnutí domácího brankáře Doležala.

Z přímého kopu sice snížil Zavadil, jenže jedenáct minut před koncem pojistil výhru Slovácka brněnský odchovanec Libor Došek. „Vždy mu pohrozím, že ho vystřídám, a pak dá gól," smál se Habanec.

Slovácko uhájilo devátou pozici, Zbrojovka skončila na třinácté příčce. „Ve druhé půli jsme dostali velmi laciné a zbytečné góly, přesto jsme měli šance, které musíme dávat. Neproměnili jsme příležitosti na dva zápasy," mrzelo domácího kouče Grmelu.