„Někdy je to těžké. Je konec sezony, hrají se důležité zápasy, ale měl jsem volnost, takže jsem cestu na Moravu neodmítl,“ pokračuje slávistická legenda. 

Vítěz Ligy mistrů s anglickým Liverpoolem si akci na Slovácku náramně užil. Čtyřiačtyřicetiletý Šmicer stihl na jihu Moravy partičku golfu ve Slavkově u Brna i návštěvu vinného sklepa v Čejkovicích. „Program byl pestrý, ale zajímavý,“ usmívá se bývalý reprezentant. 

V sobotu se viceprezident Juventusu a držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd s bývalými reprezentačními parťáky a kamarády zúčastnil oslav výročí sta let třetiligového klubu a křtu nové umělé trávy.
Nedvěd přijel podpořit hodonínský fotbal. Při exhibici se uvedl gólem i kartou

V exhibičním zápase proti domácímu hodonínskému výběru už tolik vidět nebyl. Šmicer se sice i po skončení aktivní kariéry udržuje v kondici, ale před fotbalem dává ze zdravotních důvodů přednost jiným sportům. „V září jsem byl na operaci s kolenem, proto nemohu moc běhat. Mám špatnou chrupavku. Při hokeji ani golfu ji ale až tolik necítím, to mi nevadí,“ líčí Šmicer, který se udržuje spíš hokejem, než fotbalem.

„Nechci moc přibrat, protože čím víc vážím, tím víc mě koleno bolí. Mrzí mě ale, že fotbal nemohu víc hrát,“ lituje bývalý hráč Slavie, francouzského Lensu a Bordeaux. 

Exhibice rodáka z Děčína baví, ale kdyby ho koleno nebolelo, užije si je daleko víc. „Chtěl bych si zahrát, dát gól. Takto se jdu na hřiště jenom ukázat, že pořád jsem. O fotbale už to moc není,“ usmívá se populární „Šmíca“.

Premiér v demisi Andrej Babiš.
Starosta Kyjova lobuje u Babiše. Za ochranu pitné vody u Moravského Písku

Zeťák jiné legendy českého fotbalu, Ladislava Vízka, má v srdci především dva fotbalové kluby. Kromě pražské Slavie také anglický Liverpool. Celek z Anfield Road pod vedením kouče Jürgena Kloppa letos neskutečně válí, v Lize mistrů dokráčel až do finále, ve kterém vyzve Real Madrid. „Měl jsem z toho obrovskou radost. Naposledy jsme byli ve finále v roce 2007, kdy jsme prohráli s AC Milán. Kluci si to letos zaslouží. Už od osmifinále hráli výborně. Vyřadili těžké soupeře, jako Manchester City nebo AS Řím,“ připomíná Šmicer. 

I když jsou Ronaldo a spol. velkými favority, bývalý hráč Liverpoolu současnému týmu věří. „Proti Realu, který je velký favorit, mají šanci,“ míní Šmicer.

„Proti dvojnásobnému vítězi, který chce trofej získat potřetí za sebou, to bude moc těžké, ale fanoušci i tým cítí, že by to mohlo dopadnout podobně jako v Istanbulu v roce 2005,“ pokračuje osobnost české ligy v roce 2008, která nezapomíná ani na Slavii Praha. 

Ilustrační foto.
Horňácko bude mít nové letní koupaliště. Lidem se otevře na začátku prázdnin

Právě v Edenu slavil první výrazný úspěch kariéry, letos sešívaným titul uteče. „Všichni jsme čekali, že Plzeň si titul po podzimu uhraje. I když několikrát klopýtla a po některých zápasech to vypadalo, že se ještě něco může stát, ostatní týmy neměly takovou formu, aby se na ni dostáhly. Všichni ztráceli stejně jako Plzeň,“ říká Šmicer.