Brňané hodlají nasbírat hned v prvních jarních bojích co nejvíc bodů a nestrachovat se až po posledních kol. Devatenáctibodový tým, kterému v tabulce patří dvanáctá příčka, této vizi podřídil i zimní přípravu. „Trénovali jsme poměrně tvrdě, protože chceme naši menší fotbalovost nahradit výbornou fyzičkou a důrazem. Jsem s přípravou spokojený, protože na týmu je oproti podzimu vidět pozitivní posun,“ těšilo sparťanského kouče Milana Volfa.

Brněnský tým ovšem v honbě za záchranou přišel o dvojici kvalitních fotbalistů. Tomáš Pavlas odešel do Zbýšova a Aleše Pacáka zlákalo Rakousko. Především schopnosti pětadvacetiletého forvarda můžou Spartě citelně scházet. „Aleš je skvělý hráč a má za sebou řadu zápasů ve vyšších soutěžích. Chybí nám, ale musíme bojovat i bez něj. Snad teď týmu o to víc pomůžu já,“ povídal další zkušený borec Tomáš Mica, který na podzim zářil především v záložní řadě.

Teď se fotbalový světoběžník, úspěšný futsalista a bývalý mládežnický reprezentant vrací zpět do útoku. „Neměli jsme na podzim tolik šancí, abychom z nich stříleli tucty branek. Teď se snad všechno obrátí, v přípravě nám branky padaly. I já se pravidelně trefoval,“ dodal Mica.

Právě produktivita brněnského mužstva v první polovině sezony vázla. Sparta nastřílela jen sedmnáct branek. Hůř si ve čtvrté nejvyšší domácí soutěži vedla jen třináctigólová Vrchovina. „V létě jsme neměli moc času na trénink, ale v přípravě jsme si šance vytvářeli. Jen jsme je potom na podzim v soutěžních utkáních malým důrazem neproměnili,“ komentoval statistiku Volf.

Do sparťanského áčka před jarem přišli tři talentovaní hráči z dorostu. Především útočník Ondřej Přichystal má šanci na základní sestavu. S jinými posilami klub z Komárova nejspíš nepočítá. „Chceme na našem opticky menším hřišti prodat bojovnost a fyzicky náročný fotbal. Soupeřům úlohu znepříjemníme. Horší je to na venkovních trávnících. Pokud má soupeř velké letiště, máme problémy,“ doplnil Volf, jehož tým čeká první duel v sobotu doma s Otrokovicemi.

Tři zimní události

- Zkušený útočník Aleš Pacák opustil Spartu a zamířil do Rakouska

- Sparta v přípravném utkání porazila silné třetiligové Rosice 3:1

- V přípravném duelu Brňané rozstříleli 5:1 divizního konkurenta z Velkého Meziříčí

Tři otázky pro … útočníka Tomáše Micu

Nesebrala vám nezvykle tvrdá příprava síly pro jaro?

Vůbec. Zima byla hodně tvrdá, což nám ovšem prospělo. Máme za sebou totiž dobré výsledky z přáteláků, kdy jsme poráželi i silnější týmy. Dali jsme pět branek Velkému Meziříčí, porazili jsme třetiligové Rosice 3:1. Jsme teď výborně naběhaní.

Na podzim jste hrál v záloze a teď se vracíte do útoku. Sedí vám přesun? 

Sžil jsem se s tím, i když střední záloha mě vážně bavila. Měl jsem na noze hodně balonů, byl pořád ve hře a mohl vymýšlet spoustu věcí. Teď mi góly padají, takže mi útok vůbec nevadí. Asi na hrotu zůstanu, protože jsem tak odehrál dost zápasů v přípravě.

Sparta má hodně mladý tým. Je to pro divizi výhoda?

Jak kdy. Do divize se hodí zkušenější fotbalisté. Jenže pracujeme s tím, co máme. Kluci jsou snaživí a jejich bojovnost a nadšení bude pro nás třeba výhoda.