Ve dvacetiletém ofenzivním záložníkovi dřímá velký potenciál a k nabrání zkušeností jej do Brna v létě poslala pražská Sparta. Stejně jako o rok dřív Jiřího Skaláka. A předtím Jakuba Brabce. Všichni pronikli do základní sestavy. „Máme nadstandardní vztah s Jardou Hřebíkem (generální sportovní manažer Sparty Praha poznámka redakce), i když jsem byl šest let ve Slavii," usmál se sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela. „Jednáme spolu férově, radíme se a navzájem si pomůžeme," doplnil.

Vzájemná pomoc funguje, protože brněnský celek získá kvalitní hráče, které Sparta potřebuje rozehrát, v letenském klubu by šanci zatím nedostávali. „Brno je super destinace, dává možnost fotbalistům hrát. Jsem rád, že jsem šanci dostal. Pomohlo mi, že jsem hrál pravidelně," prohlásil Skalák.

Hledání posil má na starosti především Kudela, který se obrací i na tradiční spolupracovníky. „Musíte mít přehled o hráčích a o lidech, kteří je sledují a se kterými si důvěřujete," podotkl ředitel.

Sparťané v Brně
Fotbalisté pražské Sparty, kteří hráli za Zbrojovku Brno po návratu do nejvyšší soutěže:
Milan Jurdík (útočník): podzim 2012 10 zápasů/0 gólů
Petr Glaser (záložník): podzim 2012/podzim 2013 23/2
Jakub Brabec (obránce): podzim 2012/jaro 2013 18/0
Jiří Skalák (útočník): podzim 2013/jaro 2014 24/3
Jan Sýkora (záložník): od podzimu 2014 2/0

Po návratu do nejvyšší soutěže obléká brněnský dres pátý sparťan. Milan Jurdík s Petrem Glaserem, který nyní ze Zbrojovky přestoupil do Karviné, svůj potenciál nenaplnili. Brabec, Skalák a nejspíš i Sýkora tým pozvednou. „Jurdík si to potřeboval srovnat v hlavě, musíte trefit také správné načasování příchodu hráče," pravil Kudela.

Zároveň oceňuje práci trenéra Václava Kotala, bývalého sparťanského fotbalisty, jenž s Hřebíkem spolupracoval i na lavičce. „Máme zkušeného kouče, který hráče umí vést, a ti ho respektují. Pod správným vedením se mladí posunou," řekl Kudela.

Před několika lety sice považovali brněnští fanoušci angažování sparťanského fotbalisty za zradu, momentálně jejich výkonům tleskají. „Kdo vás platí, pro toho máte umřít. Dnes hrají sparťané ve Slavii i Brňané ve Spartě, už se to tak neřeší. Projevuje se výchova Jardy Hřebíka, protože mladí sparťanští hráči nejsou namyšlení. Brabec, Skalák i Sýkora v kabině výborně zapadli," upozornil Kudela.

Přesto Sýkora přicházel do Brna s mírnými obavami. „Slyšel jsem, že jsou tady sparťani bití," usmíval se.

Skalák, který se usadil v základní sestavě Mladé Boleslavi, na loňskou sezonu ve Zbrojovce rád vzpomíná. „Nevím, jestli fanoušci po mém příchodu říkali něco špatného, ale myslím, že jsem se jim snad zalíbil," doufal útočník reprezentace do 21 let. „V Brně se mi hrozně líbilo herně i po životní stránce, snad víc než v Praze," dodal Skalák. Letenskou štafetu po něm na jihu Moravy převzal Sýkora. „Pořád je na začátku, hrál druhý ligový zápas, ale je na správné cestě a jemu se hlava určitě nezamotá," zmínil Kudela.