Chyběl vám fotbal po dovolené?

Jistě. (usmívá se) Teď jen, ať se mi hráči vrátí brzy a zdraví z dovolených, které mají po náročném mistrovství Jižní Ameriky. Máme velké ambice. Vidím, že jsme v letní přestávce nic nezapomněli. Chceme se nakopnout do startu sezony a dobře se nachystat na nový ročník.

Není to poprvé, co začínáte přípravu v Rakousku. Jste zde spokojení?

Mám Rakousko velice rád a na soustředění jsme tady potřetí. Počasí je vhodné pro trénink, protože ve Francii bývá v létě velmi horko. Hřiště jsou zde připravená výborně. Rakušané jsou velice milí, trpěliví a mají fotbal hodně rádi. Můžeme se plně soustředit na svou práci a nejsme rozptylovaní médii v Paříži, nebo okupovaní tisíci fanoušky.

Nepřicestovalo několik hráčů A-týmu, například Zlatan Ibrahimovič. Jak jste skládal kádr pro rakouské soustředění?

Momentálně nemám k dispozici tolik profesionálních hráčů. Někteří reprezentovali svou zemi na mistrovství Jižní Ameriky, další mají prodlouženou dovolenou. Vzali jsme s sebou hráče, s kterými můžu teď počítat a mladé talenty z naší akademie.

Při tréninku jste rozchytával brankáře. Táhne vás to jako bývalého hráče, abyste se zapojil?

Ano. Stále si rád kopnu do balonu. U gólmanů je specifické, že se část tréninku připravují mimo celou skupinu hráčů. Účastním se brankářských cvičení a zastřílím si na ně. Nyní máme nového brankáře Kevina Trappa, takže je pro mě dobré ho vidět v akci. Vyhovuje mi, že si je mohu sám prověřit.

Laurent Blanc
- Narozen: 19. listopadu 1965 v městečku Alés ve Francii
- Hráčské úspěchy: mistr světa z roku 1998, mistr Evropy z roku 2000, vítěz Premier League s Manchesterem United 2002/2003
- Trenérské úspěchy: 3× vítěz první francouzské ligy Ligue 1 s Girodins Bordeaux a Paris Saint-Germain, osm trofejí z domácích pohárů (1× Coupe de France, 3× Coupe de la Ligue, 4× Trophée des Champions), 2010 až 2012 trenér francouzské reprezentace

PETR MUSIL