Velmi zajímavé bude, jak se povede Bohunicím a Bystrci, které sestoupily z divize a jsou zvyklé hrát mnohem výš než pouze v kraji. „Budeme se soustředit na vybudování kádru složeného převážně z kmenových hráčů. To je běh na dlouhou trať," přiblížil plány Dosty její předseda Jiří Janoščín.

Stejný přístup zvolily Bohunice. Trenér Lukáš Kříž pracuje s týmem, který má věkový průměr jedenadvacet let. „V přípravě naznačilo několik dorostenců, že mohou nastupovat v základní sestavě," těšilo sportovního ředitele Tatranu Luboše Kučerňáka. Bohunická novinka je, že se staly farmou divizního Slovanu Rosice.

Oba celky chtějí hrát v popředí tabulky. Na okamžitý návrat do divize ale nepomýšlí ani jeden. „Cíl je zastavit propad bystrckého fotbalu a konsolidovat tým," vyhlásil nový trenér Dosty Bohumil Smrček.

Mnoho ostatních trenérů považuje za velkého favorita na postup nováčka z Moravské Slavie. Její trenér Libor Danihelka přehnané ambice spíš mírní. „Jsem zvědavý, jak se hráči vyrovnají s rychlejší hrou. Spokojený budu s umístěním v horní polovině tabulky," řekl lodivod celku ze Starého Brna.

„Morenda" v přípravě vyhrála všechna utkání a její kádr budí respekt. V jejím středu je totiž hned několik fotbalistů, kteří nastupovali ve vyšších soutěžích, mezi nimi vyčnívá zkušený útočník Stanislav Zedníček.

Hra na špici tabulky se očekává také od Sparty Brno. Minulý rok obsadila druhé místo za Mutěnicemi a podobný výsledek chce zopakovat. Největší ztráta mužstva je odchod Martina Fuxy. Nejlepší kanonýr krajského přeboru v minulé sezoně odešel do Rakouska. „Naopak odtamtud přišel Vlastimil Ryšavý a z Bohunic se vrátily opory David Cupák a Tomáš Forman," hlásil největší změny sekretář klubu Milan Zika.

I nadále chce Sparta předvádět útočný fotbal. S příchodem nových hráčů se může vylepšit i defenziva, která v minulém ročníku přeboru představovala slabinu mužstva.

Opatrnější cíle vyhlašují v ostatních týmech z Brněnska. Ví, že s příchodem tří celků z Brna to nebudou mít v nadcházející sezoně jednoduché. Nejlépe si v minulém ročníku vedl nováček z Vojkovic, který obsadil sedmou příčku. „Naše pozice chceme obhájit. Hlavní cíl je zlepšit domácí výsledky," přiblížil trenér Jaroslav Minařík.

Největší starosti s udržením v kraji měla v předešlé sezoně Kuřim. Letos se jim chce vyhnout. Spoléhá se přitom na stejný kádr. Její výhoda spočívá v sehranosti. „V závěru jara jsme stabilizovali sestavu a výkony šly nahoru. Doufám, že v tomto trendu budeme pokračovat i nyní," přál si kuřimský kouč Ivo Peřina. V nabité konkurenci to nebude jednoduché.

JAN PAŘÍK

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI