Nejvyšším procentem vstřelených branek na celý tým se pyšní Klimeš. Letos zařídil 73 procent branek Slatiny v A skupině I. A třídy. „Jedná se o mého klíčového hráče, ofenziva stojí a padá s ním. Pokud se mu nedaří, nemá mančaft jiného hráče, který by ho gólově zvedl,“ připouští slatinský trenér Aleš Martinek.

Klimeš dostává od trenéra na hřišti volnost, kterou v aktuálním ročníku proměnil už v sedm branek. „Taktika je postavená na mě, abych moc nebránil a soustředil se hlavně na útočení a góly,“ říká Klimeš, který plní i funkci kapitána týmu.

Na hřišti mu trenér svěřuje roli podhrotového fotbalisty. „Umí dávat góly z penalt, směřují na něj míče ze standardních situací. Má za sebou dva záložníky, kteří mu kryjí záda, on si v defenzivní práci hlídá jen stopery a předstopery,“ objasňuje Klimešův kouč.

Patronem soutěže se stal Jakub Štáfek Lavi z kultovního seriálu Vyšehrad (na snímku). „Chance je zábavná, odvážná a drzá, stejně jako on,“ řekla mluvčí firmy Markéta Světlíková.
Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Vzhledem k osamělosti v gólových statistikách je ovšem ofenzivní taktika týmu jako Slatina snadněji čitelná. „Už to pociťuji, některé týmy na mě hrají osobku, obránci mě zdvojují. Mám to těžší,“ připouští Klimeš.

Mužstvo potřebuje najít dalšího hráče, který umí rozvlnit síť. „Máme Tomáše Šišku, který se vrátil z Rakouska. Může nám pomoct, ale hrál teprve druhý zápas a ještě to není ideální,“ zmiňuje Martinek.

Trenér Karel Jarůšek.
Bohunice zvládly derby, kouč Jarůšek byl poprvé v životě vykázán z lavičky

Ani střelecký solitér se necítí pod tíhou zodpovědnosti za produktivitu zrovna komfortně. „Na psychiku je to náročnější, jelikož všichni spoléhají na to, že gól prostě dám. Vím, že když se mi to nepodaří, málokdo mě zastoupí,“ tvrdí Klimeš.

V kabině Slatiny ale přistupují ke gólovému mlčení ostatních hráčů s úsměvem. „Už nějaký rok padají narážky na to, že góly dáváme jen my dva s Miroslavem Mikšíčkem. Zas je pěkné, že když se někdo přidá, padají peníze do týmové kasy,“ vtipkuje osmadvacetiletý Klimeš.

Nepostradatelní
Hráči z krajských soutěží na jihu Moravy s nejvyšším procentem gólů na celý tým:

73 % – Milan Klimeš (Slatina, 7 z 11 gólů)
56 % – Štefan Czucz (Šatov, 15/27)
52 % – Michal Smetana (Tuřany, 16/31)
47 % – Michal Pavliš (Kohoutovice, 8/17)
46 % – Patrik Bogner (Moravský Krumlov, 12/26), Tomáš Lípa (Strážnice, 11/24)

Pozn.: Jedná se pouze o hráče, kteří vstřelili sedm a víc branek.