S fotbalem začínal v Řícmanicích, v deseti letech přestoupil do židenické Čafky. Odtud se dostal do reprezentační sedmnáctky a přešel do ligového dorostu Zbrojovky k trenéru Haraštovi. Jako osmnáctiletý mladíček naskočil do tří prvoligových duelů, jenže bohužel v sezoně, kdy Zbrojovka sestupovala do druhé ligy.

V létě odešel na vojnu do Chebu a v té době byl přesvědčený, že se po ní bude vracet opět do prvoligového Brna. Jenže Zbrojovka se po dvou letech pořád plácala ve druhé lize. A postupu se nedočkala ani s novým kanonýrem, jenž ve třech sezonách nastřílel neuvěřitelných 66 gólů. „Vždycky to vypadalo celou dobu nadějně a nakonec jsme to pokaždé nějak nezvládli. Měli jsme ale dobrou partu, hráli docela pěknej fotbal a chodilo na nás hodně lidí," přesto rád vzpomínal na toto období.

Památné bylo Kukletovo galapředstavení z utkání se Slušovicemi na podzim roku 1986. Nejenže při výhře 3:0 vstřelil všechny góly, ale jeden z nich byl navíc výstavními „nůžkami" přes hlavu a později vyhrál v anketě Gól roku. Dalším výjimečným zážitkem byl zápas s Mladou Boleslaví na jaře 1987, který Zbrojovka vyhrála 9:0 a Kukleta dával šest gólů. Navíc vytvořil těžce překonatelný rekord, když skóroval už po pěti vteřinách hry.

Vrcholem poslední Kukletovy druholigové sezony v Brně bylo semifinále Českého poháru proti Spartě. Zbrojovka vypadla až po velkém boji na penalty. Kukleta odehrál vynikající zápas a vstřelil jediný gól domácích, ale také byl jedním ze tří nešťastníků, kteří při penaltách nepřekonali brankáře Stejskala. „Po tomhle zápase mě oslovil pan Ježek, jestli bych nechtěl do Sparty. Předtím už za mnou byla Slavia i Olomouc, ale neuspěli. Radil jsem se s tátou a s Karlem Kroupou. A ti mi Spartu doporučili," líčil podrobnosti odchodu na Letnou.

V nabitém sparťanském kádru se prosadil a zahrál si zápasy v Lize mistrů. Navíc se stal na jaře 1991 ligovým králem kanonýrů se sedmnácti trefami. Za Spartu odehrál 84 zápasů v lize a dalších dvanáct v Poháru mistrů evropských zemí.

Ze Sparty odešel do Betisu Sevilla, který v té době hrál jen druhou ligu, ale přesto platil za špičkový klub. Díky své technice si Kukleta získal španělské fanoušky, jenže Betisu se v době jeho angažmá nepodařilo postoupit.

Ze Španělska se vrátil domů, jenže další brněnské angažmá nebylo ani zdaleka tak vydařené,jako to v osmdesátých letech. Postupně začali dostávat stále víc šancí mladíci Wagner, Cupák a Holomek, zatímco Kukletovy časové úseky v zápasech se stále víc snižovaly. A na konci roku 1995 dokonce z klubu odešel a prakticky skončil s vrcholovým fotbalem, přestože mu bylo teprve jedenatřicet let. Předčasný byl bohužel i jeho odchod z tohoto světa. V říjnu roku 2011 náhle zemřel na selhání jater.

Roman Kukleta

Narozen: 22. prosince 1964 v Brně

Zemřel: 26. října 2011 v Brně

Hráčská kariéra: Řícmanice, Zetor Brno, Zbrojovka/Boby Brno, RH Sušice, RH Cheb, Sparta Praha, Betis Sevilla, Pelikán Děčín, Zeman Brno, Mutěnice, Hodonín, Velké Meziříčí, Bavory, Jaroslavice

I. liga: 159 zápasů, 58 gólů

Reprezentace: 4 zápasy (1991)

Přezdívka: Kuki

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Úterý 5. března: Petr Maléř
Středa 6. března: Lukáš Mareček