„Před sezonou jsem si dal za cíl nastoupit aspoň v patnácti zápasech, což už jsem si teď splnil. Ale musím laťku svých výkonů udržet nahoře," říká jedenadvacetiletý Vávra v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Dlouhodobě udržet vysokou výkonnost bývá pro mladé fotbalisty nejobtížnější…

Je to složité, ale fotbalista musí stabilizovat formu. Nemůžu jeden zápas zahrát a pak tři nic. Tým potřebuje, ať jsem produktivní, musím dávat góly nebo na ně nahrávat. To chci na jaře ustálit.

Jak se ohlížíte za podzimem?

Moc pozitivně se hodnotit nedá. Osobně jsem rád, že jsem naskakoval v lize, ale s výsledky týmu spokojený nemůžu být. Prvních devět kol to bylo dobré, pak jsme hráli špatně. Týmu se nedařilo a na jaře to musíme odčinit.

Tušíte, proč se po povedeném začátku Zbrojovka zasekla?

To vůbec nevím. Myslím, že nás zlomila porážka s Plzní (Zbrojovka vedla 2:1 a prohrála 2:3 – pozn. red.). V dalších utkáních jsme dostávali laciné branky, přidala se zranění a my mladí jsme to nezvládali. Bylo to hodně špatné, všechno na nás padalo, ale musíme si s tím poradit.

Vedení klubu a někteří odborníci mladé hráče kritizovalo za přístup. Jak výtky snášíte?

Vedení má svaté právo něco takového říct a musíme to akceptovat. Na jaře se potřebujeme zlepšit a ukázat řediteli Kudelovi, že se mýlil a pro Brno jsme příslib.

Co s vámi dělá tlak, který po nepovedených výkonech sílí?

Připouštím si ho, ale snažím se, aby mě nerozhodil. Poslední zápasy se mi nedařilo a musím přes zimu zamakat, abych na jaře hrál líp, aspoň jako na začátku sezony.

Odnesete si z podzimní sezony něco pozitivního?

Myslím si, že aspoň na začátku jsme ukázali, že fotbal hrát umíme. Nedostávali jsme góly, hráli jsme kombinačně s balonem, měli jsme dobrý přechod do útoku, nějaké branky jsme dali. Podle ohlasů se hra líbila i divákům, na to musíme navázat.

Potřebuje mužstvo posílit?

Rozhodně se nám hodí střední generace hráčů od pětadvaceti let, aby se zvýšila konkurence. Kvůli zranění jsme trénovali v málo lidech, což je divné, kdyby chodilo třeba dvaadvacet hráčů, vypadá to jinak. Posílení nám pomůže.

Těšíte se na zimní přípravu?

Obecně mi přípravy nevadí. Nejhorší je začátek, pak jedeme na soustředění do Turecka a bude to dobré. I běhání se dá, s trenérem Kotalem dost pracujeme s balonem, což není tak hrozné.

Na čem chcete do jara nejvíc zapracovat?

Potřebuju hlavně zesílit. Mám menší postavu, takže musím nabrat svaly, abych byl rychlejší, zlepšil práci s míčem pod tlakem, techniku.

Jak si odpočinete?

Do pátku trénujeme, pak asi na chvíli vypnu, ale zase co nejdřív nastartuju, ať jsem připravený na jaro. Odreaguju se jinými sporty, baví mě tenis, plavání, ale hlavně budu v posilovně.

Máte rád vánoční svátky?

Užívám si je, trávím hodně času s přítelkyní a v rodinném kruhu. Do nového roku si pak pro blízké i sebe přeji hlavně štěstí a zdraví.