Setkají se nejen geografičtí sousedi, ale také tabulkoví. Blanensko má na čtvrté příčce pětibodový náskok před pátým Brnem. „Náš cíl bude zakončit sezonu vítězně," hlásí brněnský trenér Jakub Prokeš.

Duel čtrnáctého kola premiérového ročníku nejvyšší celostátní soutěže nabídne atraktivní podívanou a náboj derby. „Těším se hodně, hlavně i proto, že už bude konec. Skloubit malý fotbal a velký jako hráč i trenér je hodně náročné. Do toho výhry z venku a dlouhé bujaré návraty autobusem, nic jednoduchého," usmívá se blanenský stratég Antonín Mazal. „Je to derby, takže zápas bude mít bezesporu velký náboj. Kluci se navzájem znají, rozhodnou individuální chyby, maličkosti a momentální forma jednotlivců," doplňuje vážněji.

Brno plánuje odčinit podzimní ostudu, kdy na hřišti v Boskovicích schytalo výprask 1:7. Do utkání vyrukuje s účastníky posledního mistrovství Evropy v chorvatském Vrsaru, brankářem Markem Gruberem nebo ofenzivními tahouny Patrikem Levčíkem s Čeňkem Cenkem. Nechybí ani zkušený futsalový reprezentant David Cupák. „Skládám tým dle nastavených pravidel a podle toho, jak hráči k celé sezoně přistupovali," podotýká Prokeš.

Blanensko postrádá své největší hvězdy, nemocného Jana Koudelku, zraněného Zdeňka Traxla, klubové povinnosti zase nepustí do utkání nejlepšího střelce soutěže Ondřeje Paděru ani Aloise Zemana. Šanci tak obdrží například čeští reprezentanti do 21 let Pavel Blaha s Adamem Širůčkem. „Naše sestava bude trochu kombinovaná, takže dostanou příležitost jiní. Uvidíme, jak se nám podaří poskládat sestavu," povídá Mazal.

I přes absence na sebe narazí množství hráčů, kteří se v soutěžích pravidelně potkávají. „Někteří spolu hrají nebo hráli ve svých klubech. Utkání může samozřejmě vzbuzovat emoce a v osobních soubojích se možná trochu přiostří. To k fotbalu patří, ale určitě hra nesmí sklouznout do zákeřností," upozorňuje Mazal. „Doufám, že to nebude za hranou únosnosti," přidává se brněnský kouč.

Mazal k mužstvu přišel po třech jarních prohrách místo Jindřicha Záboje a Jihomoravané pod ním třikrát zvítězili, z toho dvakrát venku. Zato Brňané si ve druhé polovině soutěže připsali jen dvě výhry, jednu navíc až po pokutových kopech. „Brno nám má co vracet, ale tým se od podzimní prohry u nás změnil. Přišli noví hráči a je to znát i na hře. Jsou velice silní na míči a v kombinaci. Určitě se chtějí v domácím prostředí rozloučit s publikem výhrou, a odčinit tak alespoň částečně pro ně nevydařenou sezonu," uvědomuje si blanenský trenér.

Zatímco Brno už se nemůže v tabulce posunout vzhůru, Blanensko má stále šanci na zisk bronzu. „Mírná výhoda to může být, ale Blanensko má dostatečně zkušený tým, aby se s nervozitou popralo," sděluje Prokeš.

Na třetí Jihlavu, která ve středu hostí poslední Milovice, ztrácí Blanensko jediný bod. „Nemyslím si, že to hráče bude svazovat. Všichni vědí, o co se hraje již delší dobu, a kluci dokázali, že se s tímto pocitem dokážou vypořádat. Navíc předpokládáme, že si Jihlava třetí místo již pohlídá, takže dojde i ke změnám v sestavě směrem k příští sezoně," dodává Mazal.

Předpokládaná sestava Brna:
Brankář: Marek Gruber (RKM Tripoli Brno). Hráči do pole: Patrik Levčík, Jan Havel, Jakub Dobšíček, Čeněk Cenek, Jakub Šenk, Martin Koplík (všichni Gioia Brno), David Cupák (RKM Tripoli Brno), Tomáš Pospiš (Restaurace Starobrno), Tomáš Selinger (Šenk okna Raiders), Michael Kršák (Leram) 

Předpokládaná sestava Blanenska:
Brankář: Marek Trávníček. Hráči do pole: Martin Fagulec (oba TJ Orel Boskovice), David Bednář (Sokol Sadros Boskovice), Jakub Sedlák (BC-Červánky Rájec), Pavel Jonáš (LPP Lhota u Lysic), Pavel Blaha (M.K. Louka), Zdeněk Širůček (FC Dlouhá Lhota), Adam Širůček (Torpéda Vážany)