Sledoval jste nedělní finále fotbalového mistrovství Evropy?

Zápas jsem sledoval společně se spoluhráči z klubu a myslím si, že se Portugalsko postaralo o velké překvapení. Většina lidí asi očekávala vítězství domácí Francie. Duel byl hodně vyrovnaný a vyhrál tým, který měl o kousek větší štěstí. Hráči Portugalska se semkli a hráli pro zraněného Cristiana Ronalda, což je hnalo dopředu.

Jaký tým vás na turnaji nejvíc překvapil?

Udivilo mě, jak daleko se probojovali hráči Walesu. Myslím si, že jen minimum lidí vůbec pomýšlelo na jejich postup ze skupiny a oni dokázali dojít až do semifinále, kde je porazili pozdější mistři Evropy, to je velký úspěch.

Na soustředění před odletem do Francie vám dělaly doprovod vaše rodiny. Jak tento krok hodnotíte?

Byli jsme moc rádi, že můžou jet s námi. Sezona je dlouhá, my jako hráči trávíme většinu roku na zápasech a soustředěních, takže každý den strávený s rodinou je vzácný. Letos jsem neměl téměř žádnou dovolenou, takže jsem rád, že to takhle vyšlo.

Letošní šampionát byl první ve vaší kariéře, cítil jste před prvním startem nervozitu?

Nervózní jsem nebyl, protože jsem nenastupoval od začátku zápasu, ale až ve druhém poločase. Kdybych hrál od první minuty, tak se nervozita možná projeví.

Šural na Euru:Česko – Španělsko 0:1
- odehrál 7 minut
Česko – Chorvatsko 2:2
- odehrál 27 minut
Česko – Turecko 0:2
- odehrál 24 minut

Už před začátkem turnaje chodilo na vaše tréninky hodně lidí, jak jste si atmosféru užíval?

Atmosféra byla skvělá. Hned na první trénink ve Francii přišlo několik tisíc lidí. Později už jsme pracovali na nácviku různých akcí, takže byl stadion uzavřený pro veřejnost, ale vyzkoušet si trénovat před tolika diváky byl skvělý zážitek.
Před šampionátem jste se zranil a hrozilo, že o mistrovství Evropy přijdete.

Jak jste se po zranění cítil v zápasech?

Protože jsem hrál v každém klání jen pár minut, neměl jsem problém. Kdybych měl nastoupit od začátku na celých devadesát minut, tak to bude horší. Snažil jsem se na sobě ale neustále pracovat a zápas od zápasu jsem se cítil lépe.

Se Španělskem jste dlouho drželi remízový stav, s Chorvatskem jste vyrovnali ve strhujícím závěru. Co rozhodlo v posledním utkání s Tureckem?

Rozhodující bylo, že jsme obdrželi branku z prvního tureckého úniku. Věřím, že kdybychom vstřelili první gól my, tak se nám podaří zvítězit, protože soupeř by otevřel obranu a hrál na riziko, což by nám vyhovovalo. Mrzí mě, že to nevyšlo.

Jak jste spokojený se svým herním výkonem, který jste na turnaji podal?

Spokojený nejsem, protože jsem týmu nijak výrazně nepomohl. Kromě toho věřím, že svůj výkon může člověk vždy ještě vylepšit.

Před pár dny oznámil Petr Čech svůj konec v reprezentaci, co na jeho rozhodnutí říkáte?

Petrovo rozhodnutí plně chápu. Reprezentoval řadu let a teď se chce stoprocentně soustředit na své výkony v klubu a na rodinu. Posledních několik let trávil volné víkendy na reprezentačních srazech, je pochopitelné, že chce zvolnit.

V roli trenéra po šampionátu skončil také Pavel Vrba, kterého má nahradit Karel Jarolím. Co si o tom myslíte?

Kouč Jarolím prokazuje dlouhodobě své kvality a určitě patří k trenérům, kteří můžou vést reprezentaci. Jsem zvědavý, jak celé jednání s ním a Mladou Boleslaví dopadne.

V současné chvíli absolvujete se Spartou letní přípravu před sezonou. Jste už po zranění naprosto v pořádku?

Zdravotně už žádný problém nemám, za což jsem moc rád. Momentálně se s týmem zaměřujeme na herní věci. Na fyzické kondici si můžu individuálně pracovat po týmovém tréninku.

Jarní část ligy pro vás nebyla ideální, v novém klubu jste nemohl hrát evropské poháry, potom jste se zranil. Co dělat, aby byla nadcházející sezona lepší?

V přípravě maximálně pracuji na tom, abych byl stoprocentně připravený na začátek ligy. Doufám, že se to podaří a tento ročník bude lepší jak z hlediska branek a gólových asistencí, tak ze zdravotního hlediska.

Na Letné máte smlouvu do roku 2019. Chtěl byste poté vyzkoušet angažmá v zahraničí?

Momentálně se soustředím jen na Spartu. Do budoucna jej ale samozřejmě nezavrhuji.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ