Pohled do statistik je pro Jihomoravana bolestný, ale neúprosný. „Pražských" výher je zoufale málo. „Vím o tom a sleduju to. A vážně mě to štve. To je katastrofa. Asi fakt existuje nějaký komplex z hlavního města. Ale netýká se jen Brna. Podobné jsem to měl se Slováckem nebo Opavou," povídá kapitán Zbrojovky Petr Švancara, který si vybavuje maximálně výhry na Žižkově nebo u klokanů v Ďolíčku.

„Ale Sparta se Slavií je pro nás zakletá. Kdoví, jestli se ještě nějaké dočkám. Ale když řeknu, že se to zlepší, je to alibismus," krčí rameny.

Přitom na čtvrteční předehrávku se Zbrojovka připravovala detailně. A pak přišla studená sprcha. Vlastně hned od úvodních minut. „Ten výprask s námi samozřejmě zacloumal. Vždyť jsme si připadali jako o dvě třídy horší fotbalisti. Mrzí nás to hrozně moc," podotkl v listopadu už pětatřicetiletý forvard.

Jeho tým má teď čas až do neděle, aby si debakl rozebral. Až na konci následujícího týdne doma vyzve českobudějovické Dynamo. „Mysleli jsme, že když budeme mít po porážce od Jablonce jen čtyři dny na to abychom o ní přemýšleli, tak že nám to pomůže. Nestalo se. Ale teď si to aspoň můžeme pořádně rozebrat. Těžko říct, co je lepší," přemýšlí Švancara.

Jistá pozitiva však oblíbenec brněnských fanoušků na debaklu našel. Třeba fakt, že políček od sešívaných přišel už v pátém kole. „A taky reakce našich fanoušků přímo v Edenu. Šlo vidět, že za námi stojí. Samozřejmě se teď snažíme moc nesledovat noviny nebo různá diskuzní fóra, kam píšou různí remcalové. My teď musíme držet při sobě," uvědomuje si.

Zápasy proti klubům, ve kterých si fotbalisté už kdysi zahráli, většinou přinášejí emoce. Při spojení Švancara a Slavia to však neplatí. Mají neutrální vztah. „Dá se říct, že všechny ostatní kluby se mi nějak zapsaly do srdce. Opava, Slovácko, Žižkov, i Inter Bratislava. Tady to tak není. Spíš je chci o to víc vyloupit," podotkl brněnský patriot, který v létě 2000 přestoupil k sešívaným za dechberoucí sumu dvaceti milionů korun.

„To už je dávno," mávne rukou fotbalista s přezdívkou Mercedes. Tu si vysloužil právě při svém prvním pražském angažmá.

Zbrojovka v Praze

Prvoligové výsledky Brna v předchozích třech sezonách na stadionech pražských klubů

2010/2011

Slavia Praha – Brno 1:1

Sparta Praha – Brno 2:0

Bohemians 1905 – Brno 2:1

2009/2010

Bohemians 1905 – Brno 0:0

Střížkov – Brno 2:1

Slavia Praha – Brno 3:1

Sparta Praha – Brno 3:0

2008/2009

Střížkov – Brno 1:2

Viktoria Žižkov – Brno 1:1

Slavia Praha – Brno 2:1

Sparta Praha – Brno 4:0

Rekordy v samostatné české lize

Nejvyšší porážky v Praze:

1993/1994 Slavia – Brno 6:0

2001/2003 Sparta – Brno 6:0

Nejvyšší výhry v Praze:

2007/2008 Sparta – Brno 0:2

1998/1999 Žižkov – Brno 0:2