Zbrojovka se dohodla se Zlínem, jehož je kmenový hráč, na jeho hostování do 30. června 2013. „Pevně věřím, že stihnu už páteční zápas v Českých Budějovicích, ale jistotu nemám. Ještě se řeší formality," sdělil v rozhovoru pro Deník Rovnost Kroupa mladší, který v nejvyšší české soutěži odehrál 118 utkání a vstřelil 17 gólů.

Překvapil vás zájem Zbrojovky?

Ne že bych to čekal, ale ani nemůžu říct, že mě překvapil. Sportovní ředitel Kudela se mi poprvé ozval v sobotu po porážce se Slavií. Setkali jsme se a nějak jsme se dohodli na hostování do konce sezony. V létě si pak v klidu sedneme a budeme řešit co dál.

Váhal jste nad brněnskou nabídkou?

To ne. Po návratu jsem toužil, už když jsem byl ve Zlíně. Po jeho sestupu o mě Brno projevilo zájem, jenže jsem měl platnou smlouvu ve Zlíně, který za mě požadoval vyšší částku, než kterou mohlo Brno zaplatit a nevyšlo to.

Co jste cítil, když jste opět prošel branou stadionu v Srbské ulici?

Zažil jsem sice první zápasy ještě za Lužánkami, ale většinu jsem jich odehrál na Srbské, takže jsem si připadal, že se vracím domů. Už je to sice dost let, co jsem odešel, ale v klubu pořád zůstalo hodně známých lidí jako kustod Luboš Maršálek nebo z hráčů Petr Švancara, Martin Doležal, Pavel Mezlík.

Počítal jste, že po vás v rozjetém ročníku ještě sáhne prvoligový klub?

Když se soutěže rozjely, už jsem moc nevěřil, ale beru situaci tak, jak přišla. Dívám se jen na to, abych týmu pomohl.

Nejvyšší českou soutěž jste nehrál čtyři roky. Věříte si na návrat?

Česká liga je rozhodně kvalitnější než slovenská především ohledně stadionů a zázemí, ovšem má svou úroveň, hrají tam výborní fotbalisté. Myslím, že jsem nachystaný a hlavně se hodně těším.

Považujete za největší slabinu současné Zbrojovky právě útok?

Zbrojovku jsem sledoval pořád na dálku už od doby, co jsem byl pryč. Problém není jen v útoku. Když se dává málo gólů, může za to celý tým, stejně jako když jich hodně dostává. Útočníci ve Zbrojovce jsou kvalitní, já přišel dát mužstvu impulz a co nejvíc mu pomoct.

Myslíte, že Zbrojovce pomůžete?

Na to neumím odpovědět, ale stoprocentně se o to budu ze všech sil snažit. S fyzičkou problém nemám, kompletní hrubou přípravu jsem absolvoval v Jihlavě, kde to nakonec nevyšlo. Trošku jsem cítil problém na prvním tréninku na normální trávě, ale to si rychle sedne.

Má se podle vás Zbrojovka obávat záchranářských prací?

První tři jarní kola a tři porážky určitě napověděly, že brněnská situace není jednoduchá. Kolem Brna se nachází hodně týmů s podobným bodovým počtem, ovšem důvod k panice podle mě není.

Co na váš návrat do Zbrojovky říká otec?

Byl v zahraniční a ještě jsme se od té doby neviděli, ani jsme spolu nemluvili. Myslím, že je překvapený a doufám, že bude za můj návrat rád.

Jste připravený na očekávání, se kterými vás přivítají brněnští fanoušci?

Mám už svůj věk. I když kladné a záporné ohlasy určitě budou, snažím si to nepřipouštět a dělám všechno, abych uspěl.

Jak se vůbec žije ve stínu slavného otce?

Pamatuji si, že v dorosteneckých a juniorských kategoriích jsem často slýchal negativní reakce o protekci, tehdy byl navíc otec funkcionář v brněnském klubu. Když jsem vyrůstal, vypěstoval jsem si až alergii na spojení syn slavného kanonýra.

Snažíte se ještě vymanit porovnání s otcem?

Na to jsem rezignoval. V žádném případě ho nedoženu. Vyrovnal jsem se s tím a už to neřeším. Snažím se do každého zápasu jít s tím, abych byl mužstvu prospěšný, a když dám gól nebo si připíšu nahrávku, je to ideální.