Nejdřív měl jít do Brna, pak kamkoliv jinam než do Brna a nakonec je v Brně. Zamotaný příběh bosenského fotbalisty Muamera Avdiče končí. Z druholigového Znojma přestupuje do prvoligové Zbrojovky.

Dvacetiletý střední obránce v novém klubu podepsal čtyřletou smlouvu. „V pondělí nastoupil do přípravy a smlouvu s ním jsme vyřešili. Ještě zbývají doladit některé maličkosti se Znojmem. Nešlo o jednoduchý případ, ovšem jednání se zdárně přiblížila konci. Nic nebrání tomu, aby se stal hráčem Brna," uvedl brněnský sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Výkony v podzimní části sezony, kdy pomohl Znojmu ke druhé příčce v druhé nejvyšší soutěži, mu vynesly několik nabídek. Vedle Brna se o Avdiče zajímala Plzeň, která se ho před dvěma lety zbavila, nebo Olomouc. „Lákalo mě, že Viktoria hraje evropské poháry, ale rozhodl jsem se pro Brno, kde mám větší šanci hrát. V Plzni bych měl trochu víc peněz, jenže ty teď neřeším. Budu bojovat o místo a doufám, že se prosadím," řekl Deníku Rovnost kapitán bosenské reprezentace do 21 let.

K jeho vykoupení ze Znojma stačilo zájemcům zaplatit výstupní klauzuli šest set tisíc korun. Zbytek záležel na dohodě. „Hráč i jeho manažer upřednostnili nabídku Zbrojovky ze sportovního hlediska. S Brnem jsme se domluvili na spolupráci do budoucna a přestup Avdiče je její součást," pronesl majitel znojemského klubu Ota Kohoutek.

Opačným směrem opět zamíří Radek Buchta, jehož hostování z Brna kluby prodlouží přinejmenším do léta.

Dvacetiletý Avdič rozšířil mladou stoperskou ekipu Zbrojovky s Pernicou, Brabcem či Petrem Buchtou. „Počítáme s ním do kádru. Jedná se o fotbalistu, jehož výkonnost poroste," sdělil Kudela.

V úterý bude sportovní ředitel Zbrojovky jednat s Českými Budějovicemi o uvolnění srbského útočníka Miroslava Markoviče. „Je tam nešťastný, shodli jsme se i s jeho manažerem a Duklou Praha, které patří, že půjde do Brna. Ale nechci předbíhat, jak to dopadne," oznámil Kudela.

Třiadvacetiletého forvarda původně poslala Dukla na hostování do Českých Budějovic do 30. června. I když Markovič na podzim vypadl ze sestavy, Dynamo se jeho odchodu brání. „Spíš přemýšlíme o uplatnění opce než o tom, že dáme souhlas k předčasnému ukončení hostování," nechal se slyšet českobudějovický generální manažer Jiří Kotrba. K jednání se Zbrojovkou se dosud vstřícně nestavěl. „Ať Brno nejdřív vyrovná účty za jiného útočníka, který tam od nás odešel," vyzval.

Jde o Pavla Mezlíka, který se do Zbrojovky vrátil před rokem. „Nezastírám, že doplatek za něj chybí. Domluvili jsme se na splátkách a jedna se opozdila," přiznal Kudela.

Muamer Avdič

Narozen: 7. ledna 1993 v Mostaru, Bosna a Hercegovina

Pozice: střední obránce

Výška/váha: 183 cm/79 kg

Předchozí kluby: Lokomotiva Mostar, Viktoria Plzeň, Znojmo

Největší úspěch: kapitán bosenské reprezentace do 21 let

Očima Leoše Kalvody, trenéra Znojma: „Jde o poctivého mladého hráče, který rok ve druhé lize předváděl stabilní výkony. Je perspektivní a chce na sobě pracovat. V hlavě to má srovnané, i když jako u každého mladého hráče se nad ním musí držet tvrdší ruka. Nikdy neškodí je trochu přiškrtit. (úsměv) Zdobí ho dobrá obranná fáze a hra hlavou, je platný při standardkách, dokáže se prosadit v koncovce. Zapracovat potřebuje na rozehrávce."