Šestý celek Fotbalové národní ligy musí nuceně vyměnit za Zbrojovku, které vypomůže v Juniorské lize. „Je to zbytečná administrativní ztráta. Tohle mrzí dvojnásob,“ hořekoval kouč Znojma Radim Kučera.

Podle přestupního řádu fotbalové asociace může hráč v jedné sezoně nastoupit nejvýš za tři kluby. Svazový systém vyhodnotil, že Znojmo je pro Štrombacha čtvrté mužstvo. Po Prostějovu, kde na podzim hostoval, brněnské Zbrojovce a trochu překvapivě slovenské Skalici. „Měli jsme za to, že jediný Davidův pohyb v letošním ročníku bylo hostování z Brna v Prostějově. Předtím než jsme s ním podepsali smlouvu, jsme 17. ledna kontrolovali systém a svítila tam jednička, tedy jeden transfer. Přestupu nic nebránilo,“ ujišťoval znojemský manažer Michal Bělák.

HOSTOVÁNÍ ČI PŘESTUP?

Jenže, vše je jinak. Do Štrombachovy transferkarty se započítal předchozí návrat ze zahraničí. Talentovaný záložník jarní část uplynulé sezony odehrál ve Skalici a jeho angažmá Zbrojovka i slovenský celek prezetovaly jako hostování. „Jenže o hostování zřejmě nešlo a do Zbrojovky se v létě vracel zpět na přestup. Bylo nám sděleno, že problém nastal v informačním systému, a že má David ve skutečnosti dva pohyby v ročníku a správci systému později změnili jedničku na dvojku,“ vysvětloval Bělák. Pokud by šlo hostování, ukončilo by se na konci června, tedy v závěru minulé sezony.

ROZHODNUTÍ FAČR
Sekretariát Fotbalové asociace České republiky zrušil registraci Davida Štrombacha v 1. SC Znojmo. Přestupní řád povoluje hráči angažmá nejvýše ve třech klubech v jedné sezoně. Znojmo by bylo po slovenské Skalici, druholigovém Prostějově a Zbrojovce Brno čtvrté mužstvo.

Vypadá to, že Znojmo je v celé situaci nevinně. „U všech hráčů, kteří v zimě připadali v úvahu k posílení, jsme údaje kontrolovali. Zatím nám nikdo nevysvětlil, proč došlo k následné změně. David však odešel do Skalice na přestup zřejmě jako amatér a ti v zahraničí nemohou hostovat,“ pokrčil rameny Bělák.

Věří však, že Zbrojovka si této nesrovnalosti nebyla vědoma a Znojmo, se kterým úzce spolupracuje, by varovala. „Podobný problém má i brankář Viktor Budinský ze Sparty,“ poukázal Štrombach na dalšího nešťastníka, který si v Mladé Boleslavi nezachytá.

Štrombach, jenž v Prostějově na podzim vsítil čtyři druholigové góly, ve Znojmě vyrůstal. Místo toho, aby zůstal doma, bude dojíždět do Brna na zápasy. „Hodně mě to mrzí. Těšil jsem se. V Brně to ale znám, dva roky jsme hrál v juniorce. Jde o dva a půl měsíce, to vydržím,“ uvedl Štrombach.

V týdnu bude trénovat s A týmem Znojma. „Na různých postech jsme chtěli zvýšit konkurenci, teď jeden kvalitní hráč odpadl. Nedá se nic dělat. Věřím však, že neztratí svoje vynikající schopnosti,“ dodal Kučera, který se s týmem připravuje na pondělní start druhé ligy.

Jeho svěřenci hrají ve čtyři hodiny odpoledne před kamerami České televize na hřišti adepta na postup Opavy.