Po ní následovalo odvolání dosavadního trenéra Bohumila Smrčka a vedoucího mužstva Miroslava Procházky. Jako nového kouče bystrcké vedení dosadilo Libora Danihelku. „Na schůzi dvanáct přítomných členů hlasovalo pro odvolání předsedy a ustanovilo k řízení klubu Mirka Procházku. Ostatní 
v čele s předsedou ale označili hlasování za neplatné, načež nás na následující schůzi odvolali, že jsme způsobili rozvrat, přitom jsme chtěli jen klub očistit," líčí Smrček.

Proti programu

Kde je pravda? Bystrcký předseda Maxmilián Směja oponuje, že na schůzi 18. ledna nemohlo dojít k platnému hlasování o odvolání, i když pro to zvedla ruku většina členů. „Když jsme v říjnu chystali výroční schůzi, domluvili jsme program a Mirek Procházka s ním jako člen výboru souhlasil. Jenže pak na ní proti stanovám a občanskému zákoníku žádal změnu programu a vystoupil s odvoláním výboru. Schůzi jsme zrušili a za týden svolali znovu," poznamenává předseda.

Na následující schůzi pak výbor Procházku odvolal. „Nabídli jsme mu možnost, aby zvážil své kroky, ale trval na odvolání výboru, což ve stanovách není možné. Zbývajících osm členů bylo pro jeho vyloučení, přestože je pracovitý a pro Bystrc přínosný člověk," sděluje Směja.

Stejný osud potkal také trenéra Smrčka, který se stejně jako většina na prvotní schůzi vyslovil pro odvolání výboru. „Trenér je podle mě zaměstnanec klubu a nedovedu si představit, že vysloví nedůvěru výboru a zůstane v klubu. Kdyby pro změnu nehlasoval, trénoval dál a k žádné změně nedošlo," popisuje Směja.

Podstatné je, proč členové spolku odvolání předsedy navrhli. „Důvod tkví v jeho sprostém chování a vystupování, celou sezonu se prezentoval jako hulvát. Lidi na tribuně slyšeli, jak předseda vulgárně uráží hráče. Opakovaně jsme mu nabídli, aby vše říkal soukromě v kabině a na rovinu. Vždycky se omluvil, ale zůstalo u slov. To nemá s fair play a respektem nic společného. Za celou kariéru jsem takové vystupování nikde nezažil," kroutí hlavou protřelý stratég Smrček.

To předseda odmítá. „Něco tvrdí a nevím, co k tomu říct. Přicházejí různé anonymy, které narušují chod klubu, je to nechutné a nepříjemné. Podstatné je, aby se situace uklidnila. Nejvíc mě štve, že 
k tomu došlo a nevyřešilo se to jiným způsobem v prosinci či listopadu," mrzí Směju.

„Můj soukromý názor je, že trenérovi vadí, že jsme bez jeho vědomí jednali s jinými," míní.

Po podzimní části sezony předseda bystrckého klubu mluvil se Smrčkem o změně kontraktu. „Věděli jsme, že v novém roce to nebude jednoduché, a nabídli jsme mu úpravu smlouvy do 30. června. Vzal si deset dní na rozmyšlenou a výbor pověřil mě a sekretáře, abychom jednali 
s potenciálními kandidáty. Po deseti dnech kouč Smrček řekl, že bude pokračovat, proto jsme zrušili všechny diskuze. Jenže přišla lednová schůze," informuje předseda.

„To je naprostá lež, byl jsem člen výboru a nikdo předsedu hledáním trenéra nepověřil. Chtěl kouče nahradit už v podzimní sezoně," reaguje Procházka.

A Smrček opakuje, že jediný důvod snahy členů spolku o změnu vedení spočívá v chování předsedy. „Nejde mi vůbec o to, že chci být v klubu funkcionář nebo trenér, ale kdo nebojuje s nespravedlností, jako by ji podporoval. V takovém prostředí pracovat nechci. Fotbal má být o fair play a respektu," říká kouč.

Hrozila stávka

I někteří hráči se staví na stranu trenéra a vedoucího, už koncem srpna po zápase s Novosedly dokonce hrozili stávkou. „Slyšel jsem, jak předseda pomlouvá nás hráče, že jsme k ničemu. Když ho někdo upozornil, omluvil se, ale další zápas pokračoval," potvrzuje trenérova slova kanonýr Petr Musil, který po povedeném podzimu zamířil do brněnské Sparty.

„Odešel jsem hlavně kvůli předsedovi Smějovi. Pak mi dělal ještě naschvály, na Spartě oznámil, že chci zůstat v Bystrci, ale to není pravda, ani jsem s ním nemluvil," přidává forvard.

Situace v Bystrci neutichla ani s jarním začátkem krajského přeboru. Odvolání předsedy řeší Vrchní soud 
v Olomouci. „Do obchodního rejstříku v Brně jsme zapsali nový výbor, proti čemuž ten stávající podal odvolání," upozorňuje Procházka.

„V novém výboru jsou zaregistrování jenom dva členové Smrček a Procházka, přitom musí být nejméně tři. Soud za půl roku nebo za dva roky nový výbor může uznat, ale momentálně pracujeme ve stejném složení," uvádí Směja.