Přivedeme stopera a útočníka, který rozšíří konkurenci. V ideálním případě celkem tři fotbalisty. Takové plány si před zimní prvoligovou přestávkou stanovilo vedení Zbrojovky.

Výsledek? Splněno. Na sto procent. Brněnskou kabinu rozšířilo přesně tolik hráčů. Obranu vyztužil Muamer Avdič z druholigového Znojma, konkurenci v útoku zase rozšířil Miroslav Markovič, který na podzim nastupoval v dresu Českých Budějovic. A třetího do party tvoří exslávistický Tomáš Frejlach. „S menšími či většími problémy jsme do týmu přivedli, co jsme chtěli, takže jsme splnili náš cíl," těší sportovního ředitele sedmého celku tabulky Zdeňka Kudelu před pondělním startem jarní části soutěže doma s Plzní.

Ten ale zároveň upozorňuje, že Zbrojovka se při výběru nezaměřila jen na současnou výkonnost, ale hledí i do budoucnosti. „Ne všechny tři můžete považovat za velké posily. Přišli sem s určitým záměrem. Zatímco Frejlach s Markovičem jsou hotoví hráči, Avdičovi musíme nechat čas na zapracování," upozorňuje Kudela.

Jako první se mezi novými jmény objevil začátkem roku Frejlach. Technického záložníka ale pronásledují nespočetná zranění. „Jedná se o fotbalistu, který umí rychle pracovat s balonem a má velký přehled, ale musí být fit," popisuje sedmadvacetiletého hráče bývalý brněnský kapitán a obránce Jan Trousil.

Zdravotní neduhy Frejlacha neopustily ani po přesunu do Brna, když kvůli poraněnému kotníku určitě nestihne minimálně duel s Plzní. „Přínosný bude jen zdravý. Bohužel jeho kariéru provází až neskutečně moc zranění," dodává opora prvoligového Slovácka Trousil.

U zbylých dvou „nákupů" se Zbrojovka nadřela víc. Jak v případě Avdiče, tak i poté Markoviče. O ně brněnský celek bojoval s jinými zájemci či neochotou klubu hráče uvolnit. Nakonec jednání dovedl do úspěšného konce.

Na rozdíl od Frejlacha můžou oba nastoupit už proti Plzni. Markovič i Avdič se dokonce objevili i v základní sestavě sobotní generálky proti Vratislavi. Do ní trenér Petr Čuhel podle svých slov nasadil hráče, se kterými počítá pro ligu.

Zatímco Markovič se za 68 minut na hřišti neprosadil, Avdič jej opouštěl po dvou obdržených brankách předčasně už v prvním poločase. „Chtěli jsme utkání kvalitně odehrát hlavně zezadu. To se nám po velkých chybách nedařilo, proto jsem na situaci zareagoval střídáním Avdiče. Neznamená to, že přišel o místo, má šanci o něj dál bojovat," říká Čuhel.

I když se dvacetiletému obránci utkání nepovedlo, podle jeho bývalého kouče ve Znojmě to neznamená, že na nejvyšší soutěž nemá. „U nás měl velkou výhodu, že nastupoval po boku zkušeného Yonova. Teď má vedle sebe mladé hráče, což je pro něj složitější," upozorňuje Leoš Kalvoda.

U Markoviče je situace nejjasnější. Proti Plzni pravděpodobně vyběhne hned v základu. „Hodí se ke Švancarovi. Ten mu situaci připraví a Markovič ji zakončí. Jen musí svůj čich na góly konečně prokázat," říká Trousil o hráči, který se v patnácti podzimních duelech prosadil třikrát.

BESEDA SE ZBROJOVKOU

Možnost pobavit se se zástupci klubu a vybranými hráči mají všichni fotbaloví příznivci brněnského prvoligového celku dnes (ve středu) od šesti hodin večerv klubu Šelepka. Na Zbrojováckou besedu s fanoušky přijdou například sportovní ředitel Zdeněk Kudela, trenér Petr Čuhel, kapitán mužstva Petr Švancara či záložník Pavel Zavadil. Součástí setkání bude i promítání dosud nezveřejněných záběrů lednového pochodu za Lužánky, které začíná už o hodinu dřív.