Jihomoravský klub po šesti letech opět zmizí z prvoligové mapy. „Strašně mě to mrzí. Když jsem z klubu odcházel, myslel jsem, že se v Brně budou hrát dlouhodobě poháry. Jenže za posledních deset let Zbrojovka naopak dvakrát spadla do druhé ligy,“ litoval bývalý brněnský záložník a vicemistr světa do dvaceti let z roku 2007 Luboš Kalouda.

Deník Rovnost vybral pět faktorů, které ovlivnily sestup z nejvyšší soutěže.

Trenér Zbrojovky Brno Roman Pivarník.
Trenér sestupující Zbrojovky Pivarník: Ani bojovní, ani rychlí. Jsme podprůměrní

ŠLÁPNUTÍ VEDLE. Tak nazval dlouholetý lídr brněnského mužstva Pavel Zavadil příchod kouče Habance. Ten dostal na povel celý sportovní úsek a se svou vizí atraktivního fotbalu rozprášil tým, s nímž jeho předchůdce Kotal vybojoval šestou příčku. „Mužstvo mělo kvalitu. Hra se nemusela každému líbit, ale když nemáte peníze na nákup špičkových hráčů, musíte hru postavit na kvalitní obranné fázi. V týmu zůstali dva, tři hráči z těch, co jsme měli. Nastal zbytečně velký zásah do mužstva, které fungovalo,“ všiml si Kotal.
Kádr opustili obránci Pavel Košťál, Petr Buchta, záložníci Lukáš Zoubele nebo David Pašek. „Mužstvo se zbytečně rozprášilo, odešli hráči, kteří by pomohli, Zoubele odevzdává Jihlavě dobré služby, je to konstruktivní hráč. Buchta s Košťálem vytvořil velmi dobrou stoperskou dvojici. Nechápal jsem, proč se ho Brno zbavilo,“ řekl bývalý brněnský kouč.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

DLOUHÉ VÁHÁNÍ. V minulé sezoně Zbrojovka rovněž bojovala o záchranu, nakonec obsadila jedenáctou pozici. Jenže do aktuálního ročníku vstoupila s jediným bodem ze čtyř kol. Až pak došla majiteli Václavu Bartoňkovi trpělivost s trenérem Habancem. Jenže místo uvažovaného nástupce Romana Pivarníka nechal na lavičce Richarda Dostálka s Lukášem Přerostem, kteří sice dovedli tým k domácí výhře se Spartou, ovšem pak čtyřikrát prohráli.
Slovenský stratég se mužstva ujal až po devíti kolech, když bylo poslední. „Pivarník přišel v neskutečně těžké době. Pracoval s tím, co mu tady někdo nachystal,“ vystihl situaci legendární kanonýr Karel Kroupa starší.

Bývalý brněnský fotbalista Petr Buchta (vlevo) sleduje bezmocné úsilí Zbrojovky o záchranu v nejvyšší soutěži.
Smutek i na Vysočině. Ve Zbrojovce se vše rozprášilo, zní od bývalých hráčů Brna

BÍDNÁ OFENZIVA. Ze 29 kol dala Zbrojovka pouze 20 branek. Hůř na tom nikdo z týmů nejvyšší soutěže není. Na hřišti je důvod sestupu zjevný. Michal Škoda vstřelil šest branek, Rafael Acosta dvě, posila z CSKA Moskva Konstantin Bazeljuk dal jen nicneřešící gól Teplicím. Francis Koné za podzim branku nevstřelil. „Hlavní příčina je, že Brno nedávalo góly. Obranná fáze vypadá v pořádku, bohužel problém spočívá v útočné fázi,“ pronesl Kotal.
Chyběl snajpr typu Jakuba Řezníčka, který za dvě sezony nastřílel v Brně dvacet branek. „Škodák byl zraněný, Bazeljuk se vůbec nepředvedl, moc nehrál,“ pravil Řezníček, jehož Plzeň poslala v zimě místo do Brna hostovat do Olomouce.

DOMÁCÍ FIASKA. Brněnští fotbalisté poztráceli zbytečné body na domácím hřišti. Se soupeři ze druhé poloviny tabulky sotva vyválčili nerozhodné výsledky, Dukle, Karviné nebo naposledy Jihlavě doma nevstřelili branku. „Přišlo mi, že kluci sami nevěří, že zápasy jsou schopní doma dávat. Karviná, Mladá Boleslav ani Slavia určitě nebyly lepší než Brno, ale měly rozdílové hráče, kteří věřili, že gól dají. Slavia v Brně odehrála jeden z nejhorších zápasů, jaký jsem u ní viděl, ale Zbrojovka se jí bála natolik, že ji nebyla schopná potrápit,“ podotkl dlouholetý brněnský kapitán Jan Trousil.

Brněnský obránce Lukáš Kryštůfek (v červeném).
Nebyli jsme aktivní před bránou, mrzelo Kryštůfka po sestupu Zbrojovky

CHYBĚL LÍDR. Ještě minulou sezonu měl brněnský tým v podobě kapitána Pavla Zavadila lídra na hřišti i v kabině. Nebál se zodpovědnosti, uměl tým vyburcovat i spoluhráče seřvat. Po jeho odchodu nikdo podobný v Brně nezůstal.
Dušan Melichárek to má z branky daleko, Petr Pavlík nebo Jan Polák patří spíš mezi tišší hráče, kteří se vyhýbají horlivým gestům či komentářům. „Mít lídra gólmana je hezké, ale nepomůže to deseti hráčům na hřišti tolik, jako když ho máte na stoperu a ve středu zálohy. Dušan nemůže na kluky řvát na sto metrů,“ doplnil Trousil.

Martin Erat.
Erat pokračuje. Zábranský věří i v dohodu s Čermákem, Čiliak odchází